Od średniowiecza całe pokolenia rolników z dumą pielęgnowały uprawy chmielu na skąpanych w słońcu zielonych wzgórzach Spalt. Zapytani o to, co sprawia, że rodzima odmiana chmielu Spalter jest tak wyjątkowa, entuzjaści opowiedzą o jego delikatnym, korzennym aromacie, lekkości oraz harmonii i nutce goryczy.
Roślina ta jest tak ważna dla kultury tego miasteczka, że szyldy reklamujące "Spalter Bier" można znaleźć na prawie każdej ulicy, wiele z nich wisi na domach z muru pruskiego z czerwonymi dachami, które zostały zbudowane setki lat temu w celu przechowywania i suszenia chmielu.
Materiał promocyjny
Materiał promocyjny
Wszystkie komentarze
Z perspektywy masowego konsumenta-alkoholika piwo może być robione z odpadów zwierzęcych i starych opon albo syntetyzowane w laboratoriach. Tatry, Harnasie, Żubry, Żywce i inne paskudztwa to w ogóle obok piwa na półce nie stoją, można nimi ewentualnie rury w kiblach udrażniać. Ale dla mnie - a piję piwo stosunkowo rzadko i w ograniczonym wolumenie - smak ma podstawowe znaczenie... A bawarskie piwa są obecnie moimi ulubionymi. Szkoda.
... są gorsze, ale dobre piwo kosztuje. Rzecz w tym , że bywa warte ceny, ale trzeba poszukać smaków w małych browarach, a nie kupować sików w Biedrze
Nie dyskutuję o gustach, ale proszę poszukać pozytywów w polskich, lokalnych browarach... bywa ciekawie i smacznie
A tak a propos polskiego piwa, to te popularne wielkobrowarowe piwa subiektywnie według mnie straciły na jakości. Nigdy nie były to jakieś wybitne osiągnięcia przemysłu Piwowarskiego, ale teraz się tego najnormalniej w świecie nie da pić
A te od stolarza, czy innego rzemieślnika, nie mają nawet drożdży !
Efekt HGB i dodatków pod postacią syropu glukozo-fruktowego. Oczywiście chmielenie na niby też dodaje swoje.
NIe ma czegoś takiego...
Jest ! Widziałem parę dni temu w Biedrze.
Pytaj przy kasach.
No siłą rzeczy...