Cieplejsze i bardziej suche pory roku zagrażają niemieckim tradycjom uprawy chmielu. Hodowcy walczą nie tylko o zachowanie swojego dotychczasowego stylu życia, ale też smaku ulubionego napoju.

Od średniowiecza całe pokolenia rolników z dumą pielęgnowały uprawy chmielu na skąpanych w słońcu zielonych wzgórzach Spalt. Zapytani o to, co sprawia, że rodzima odmiana chmielu Spalter jest tak wyjątkowa, entuzjaści opowiedzą o jego delikatnym, korzennym aromacie, lekkości oraz harmonii i nutce goryczy.

Niemcy uprawiający chmiel już wiedzą, że będzie więcej suchych lat

Roślina ta jest tak ważna dla kultury tego miasteczka, że szyldy reklamujące "Spalter Bier" można znaleźć na prawie każdej ulicy, wiele z nich wisi na domach z muru pruskiego z czerwonymi dachami, które zostały zbudowane setki lat temu w celu przechowywania i suszenia chmielu.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Więcej
    Komentarze
    "Zawodowiec" wypije nawet Tatrę z wyciśniętej ściery więc to bez znaczenia...
    @worek
    Z perspektywy masowego konsumenta-alkoholika piwo może być robione z odpadów zwierzęcych i starych opon albo syntetyzowane w laboratoriach. Tatry, Harnasie, Żubry, Żywce i inne paskudztwa to w ogóle obok piwa na półce nie stoją, można nimi ewentualnie rury w kiblach udrażniać. Ale dla mnie - a piję piwo stosunkowo rzadko i w ograniczonym wolumenie - smak ma podstawowe znaczenie... A bawarskie piwa są obecnie moimi ulubionymi. Szkoda.
    już oceniałe(a)ś
    2
    0
    @worek
    ... są gorsze, ale dobre piwo kosztuje. Rzecz w tym , że bywa warte ceny, ale trzeba poszukać smaków w małych browarach, a nie kupować sików w Biedrze
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    @jan_wiklef
    Nie dyskutuję o gustach, ale proszę poszukać pozytywów w polskich, lokalnych browarach... bywa ciekawie i smacznie
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Z lekkim przekąsem, ale całkiem serio w Polsce to nie grozi. Znaczna część jak nie większość najpopularniejszych polskich piw Nie ma chmielu w sobie.
    A tak a propos polskiego piwa, to te popularne wielkobrowarowe piwa subiektywnie według mnie straciły na jakości. Nigdy nie były to jakieś wybitne osiągnięcia przemysłu Piwowarskiego, ale teraz się tego najnormalniej w świecie nie da pić
    @car2fill
    A te od stolarza, czy innego rzemieślnika, nie mają nawet drożdży !
    już oceniałe(a)ś
    1
    2
    @car2fill
    Efekt HGB i dodatków pod postacią syropu glukozo-fruktowego. Oczywiście chmielenie na niby też dodaje swoje.
    już oceniałe(a)ś
    4
    0
    Kiedy w Biedrze będzie piwo bez śladu węglowego ?
    @shift
    NIe ma czegoś takiego...
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    @worek
    Jest ! Widziałem parę dni temu w Biedrze.
    Pytaj przy kasach.
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Pierwszy raz słyszę, aby to spalter był jakoś specjalnie popularny. Raczej nisza.
    już oceniałe(a)ś
    3
    1
    Nie znam się na chmielu... zostawiam to fachowcom. Natomiast dziennikarz powinien wiedzieć, że nazwa "mur pruski" w opisie miasteczka jest błędna- poprawna nazwa to konstrukcja, mur szachulcowy. Gdybym się tak "przejęzyczył" na egzaminie z historii architektury, to wyleciałbym "na kopach" z gabinetu profesora z marnymi szansami na poprawkę
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    "Mamy nadzieję, że za 700 lat nadal będzie tu rósł. Nie dla nas, ale dla dzieci naszych dzieci."

    No siłą rzeczy...
    już oceniałe(a)ś
    0
    0