Marcepan ocalił wielu mieszkańców miast, bo zastąpił chleb, którego zabrakło podczas klęsk głodu. Przez wieki był dostępny tylko w aptekach

Tekst był opublikowany 17 grudnia 2018 r. w w magazynie "Ale Historia", dodatku do "Gazety Wyborczej"

Migdały są nasionami migdałowca zwyczajnego, drzewa uprawianego na Bliskim Wschodzie od ponad 5 tys. lat. Mniej więcej w tym samym czasie w Indiach zaczęto z trzciny cukrowej produkować cukier, który rozpropagowali Arabowie w VII w. Nie wiadomo, kto pierwszy wpadł na pomysł, by obrane ze skórki migdały tłuc w moździerzu z cukrem tak długo, aż powstanie aromatyczna masa, którą łatwo formować. Można jednak przypuszczać, że stało się to na Bliskim Wschodzie, gdzie cukier i migdały były łatwo dostępne.

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie

Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi

Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.

Więcej
    Komentarze