Opowiadanie osobistych historii jest trudne, ale trudniejsze byłoby, gdybym tego nie robił i był jakąś wymyśloną postacią - mówi Loyle Carner, artysta hiphopowy z Wielkiej Brytanii, któremu blisko jest do poezji.

— Musisz mi pokazać, jak to się je. Będę powtarzał za tobą — mówi Loyle Carner, gdy kładę przed nim jagodziankę. Brytyjski raper i dobry znajomy szefów kuchni Yotama Ottolenghiego (o jego książce "Jerozolima" wspomina w utworze "Ottolenghi") i Hestona Blumenthala, jak na prawdziwego smakosza przystało, musi spróbować polskiego specjału dostępnego tylko latem. Jest lipiec, sezon w rozkwicie, leśne jagody są teraz najlepsze. 

Tłumaczę, czym jest jagodzianka. Opowiadam o drożdżowej bułeczce z kruszonką wypełnionej świeżymi jagodami leśnymi, która dostępna jest w Polsce przez kilka wakacyjnych tygodni. Loyle Carner, a właściwie Benjamin Coyle-Larner, bo tak nazywa się 29-latek z Londynu, kiwa głową z zainteresowaniem.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Anna Gamdzyk-Chełmińska poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze
    Co to, do wuje, jest GASTRONOMNIK ? Skąd wy bierzecie te osoby pisarskie ? Za co płacę abonament !
    już oceniałe(a)ś
    6
    2
    Co to jest gastronomik?
    @shift
    To chyba inna nazwa zgagi czyli refluksu żołądkowego.
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Jak wśród tych peanów o synu i ile on dla niego znaczy, zdołał wtrącić, że jeszcze ma córkę to ja nie wiem.
    już oceniałe(a)ś
    0
    0