— Musisz mi pokazać, jak to się je. Będę powtarzał za tobą — mówi Loyle Carner, gdy kładę przed nim jagodziankę. Brytyjski raper i dobry znajomy szefów kuchni Yotama Ottolenghiego (o jego książce "Jerozolima" wspomina w utworze "Ottolenghi") i Hestona Blumenthala, jak na prawdziwego smakosza przystało, musi spróbować polskiego specjału dostępnego tylko latem. Jest lipiec, sezon w rozkwicie, leśne jagody są teraz najlepsze.
Tłumaczę, czym jest jagodzianka. Opowiadam o drożdżowej bułeczce z kruszonką wypełnionej świeżymi jagodami leśnymi, która dostępna jest w Polsce przez kilka wakacyjnych tygodni. Loyle Carner, a właściwie Benjamin Coyle-Larner, bo tak nazywa się 29-latek z Londynu, kiwa głową z zainteresowaniem.
Wszystkie komentarze
To chyba inna nazwa zgagi czyli refluksu żołądkowego.