Fot. Vadim Ghirda AP
Prawosławna Wielkanoc
W wielu prawosławnych rodzinach w ostatni tydzień przed Wielkanocą obowiązuje ścisły post, nie tylko od mięsa: nie spożywa się nawet ryb. Od czwartku do niedzieli je się chleb, wodę albo kompot, do tego warzywa i owoce. W niektórych domach w tym czasie w ogóle nie przygotowuje się posiłków. Tradycyjną potrawą wielkanocną jest Pascha robiona z twarogu, jajek, cukru i bakalii. Prawosławni w odróżnieniu od katolików święcą część jajek bez skorupek - chodzi o to, żeby w święta uniknąć zbędnej pracy, którą jest także obieranie jajek. Nie ma też popularnego wśród katolików lanego poniedziałku, czyli Śmigusa-dyngusa. W Wielkanoc odwiedza się też groby bliskich zmarłych i zanosi na nie pisanki.
Na zdjęciu: obchody prawosławnej Niedzieli Palmowej w Bukareszcie, Rumunia.
Wszystkie komentarze