Dosa - indyjskie naleśniki

Dosa
Na południu Indii na śniadanie serwuje się bezglutenowe naleśniki składające się z namoczonych wcześniej roślin strączkowych i ryżu. Namoczone składniki mieli się na ciasto z dodatkiem wody. Całość powinna lekko sfermentować. Proces fermentacji zwiększa przyswajalność białka. Dosy podaje się najczęściej z pastą z ziemniaków lub czatnejem kokosowym. Można je również serwować z sałatą, surówką lub duszonymi warzywami. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe.

-1/2 szklanki grochu lub fasolki mung, fasolki adzuki, czerwonej -soczewicy
-1 szklanka ryżu (najlepiej basmati)
-1/2 łyżeczki soli
-masło sklarowane
-olej kokosowy lub olej ryżowy do smażenia

Groch i ryż moczymy oddzielnie minimum 6 godzin. Następnie płuczemy. Zarówno do grochu jak i ryżu dodajemy taką ilość wody, aby po zmiksowaniu (ryż i groch miksujemy osobno) uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta naleśnikowego. Do miksowania można użyć ręcznego blendera, kielichowego blendera lub robota kuchennego. Obie masy mieszamy ze sobą i dodajemy sól. Dosę smażymy na nieprzywierającej, płaskiej, najlepiej żeliwnej patelni. Patelnia powinna być rozgrzana, delikatnie posmarowana tłuszczem i wytarta wilgotną szmatką. Taki zabieg przeciwdziała przywieraniu naleśników do patelni. Około 4 łyżki ciasta wylewamy na środek rozgrzanej patelni, delikatnie rozprowadzamy łyżką tworząc cienki naleśnik. Po rozprowadzeniu ciasta naleśnik smarujemy od góry odrobiną masła sklarowanego lub oleju i pieczemy na średnim gazie około 2 - 3 minuty.

Porcja dla 4 osób:
nadzienie z ziemniaków i kokosa z papryką
-2 - 3 średniej wielkości ziemniaki
-2 łyżki oleju ryżowego
-kawałek imbiru wielkości połowy kciuka starty na drobnej tarce
-1/4 szklanki wiórków kokosowych
-1 - 2 łyżeczki curry w proszku (upewnij się, że mieszanka nie zawiera glutaminianu sodu)
-1 - 2 czerwone papryki pokrojone w drobną kostkę
-150 ml krojonych pomidorów z kartonika lub około 4 świeże, dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę
-sól i pieprz do smaku
-świeże, zielone, poszatkowane chilli (opcjonalnie)
-poszatkowana natka kolendry (opcjonalnie)

Ziemniaki kroimy w małą kostkę i gotujemy na parze aż staną się miękkie (około 20 minut). Na tłuszczu podsmażamy chwilę imbir. Dodajemy wiórki kokosowe. Prażymy na złoty kolor cały czas mieszając (na małym gazie). Wsypujemy curry i wrzucamy paprykę oraz pomidory. Całość przykrywamy pokrywką. Dusimy około 15 minut aż papryka zmięknie. Dodajemy ugotowane ziemniaki. Całość ugniatamy tłuczkiem na pure. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i natką kolendry. Pod koniec smażenia dosy na połowę naleśnika nakładamy farsz. Dosę składamy na pół i podajemy.


Przeczytaj więcej w Magazynie Świątecznym
Więcej
    Komentarze