Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200kg jedzenia.
Festiwal Restaurant Week odbywa się więc w duchu
#RespectFood. Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami
zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności.
Aga Kozak z Gazety Wyborczej spotkała się z szefem kuchni 'Kromki Bistro' - restauracji, która bierze udział w Restaurant Week'u i wspiera zasadę zero-waste.
Niemarnowanie jedzenia to także najważniejsze obecnie zadanie, jakie stoi przed branżą restauracyjną. Jak czytamy w raporcie 'Champions 12.3' (stworzonym w ramach Celu Zrównoważonego Rozwoju ONZ m.in. przez członków Światowego Instytutu Zasobów - World Resources Institute), każda złotówka zainwestowana przez restaurację w oszczędzanie żywności przynosi aż siedem złotych zwrotu. Celem ONZ na najbliższe lata jest ograniczenie globalnego marnowania żywności o połowę.
Nadchodząca wiosenna edycja Festiwalu (3-17 kwietnia, rezerwacje od 10 marca) w całości dedykowana jest promocji szacunku do jedzenia oraz sposobów ograniczenia marnotrawionych resztek. Restaurant Week przyłącza się do wiodących inicjatyw promujących świadome jedzenie oraz systemowe ograniczenie marnowania żywności, jako najnowocześniejsza platforma promocji niezależnej sceny restauracyjnej w kraju oraz jeden z największych festiwali restauracyjnych na świecie. W Festiwalu weźmie udział niemalże 400 najlepszych restauracji w kraju z 35 miast. Wiele z nich przygotowało na Festiwal specjalne popisowe menu oparte na filozofii zero-waste.
Wśród festiwalowych nowości znajdziemy m.in. Mokolove, Tel Aviv Urban Food, The Cool Cat TR, Żywa Kuchnia.
Więcej informacji o festiwalu: TUTAJ
Wszystkie komentarze