Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200kg jedzenia. Festiwal Restaurant Week odbywa się więc w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności.

Aga Kozak z Gazety Wyborczej spotkała się z szefem kuchni 'Kromki Bistro' - restauracji, która bierze udział w Restaurant Week'u i wspiera zasadę zero-waste. Niemarnowanie jedzenia to także najważniejsze obecnie zadanie, jakie stoi przed branżą restauracyjną. Jak czytamy w raporcie 'Champions 12.3' (stworzonym w ramach Celu Zrównoważonego Rozwoju ONZ m.in. przez członków Światowego Instytutu Zasobów - World Resources Institute), każda złotówka zainwestowana przez restaurację w oszczędzanie żywności przynosi aż siedem złotych zwrotu. Celem ONZ na najbliższe lata jest ograniczenie globalnego marnowania żywności o połowę.

Nadchodząca wiosenna edycja Festiwalu (3-17 kwietnia, rezerwacje od 10 marca) w całości dedykowana jest promocji szacunku do jedzenia oraz sposobów ograniczenia marnotrawionych resztek. Restaurant Week przyłącza się do wiodących inicjatyw promujących świadome jedzenie oraz systemowe ograniczenie marnowania żywności, jako najnowocześniejsza platforma promocji niezależnej sceny restauracyjnej w kraju oraz jeden z największych festiwali restauracyjnych na świecie. W Festiwalu weźmie udział niemalże 400 najlepszych restauracji w kraju z 35 miast. Wiele z nich przygotowało na Festiwal specjalne popisowe menu oparte na filozofii zero-waste.

Wśród festiwalowych nowości znajdziemy m.in. Mokolove, Tel Aviv Urban Food, The Cool Cat TR, Żywa Kuchnia.

Więcej informacji o festiwalu: TUTAJ
Więcej
    Komentarze
    Zaloguj się
    Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem
    Dziękuje za dania za 50 zł - nie jestem dyrektorem banku
    już oceniałe(a)ś
    6
    0
    Gotuję w damu - na pewno marnuje mniej jedzenia niz restauracje
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    gotuję w domu - na pewno marnuję mniej jedzenia niz resaturacje
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Strach pomyśleć, jak restauracja wprowadza w życie tę zasadę. Odgrzewane ziemniaczki niedojedzone przez poprzedniego klienta?
    już oceniałe(a)ś
    1
    1
    `