Drogie masło to nie tylko polski problem. Okazuje się, że we Francji są rejony, w których brakuje masła, a jego ceny wzrosły ponad dwukrotnie. Dla Francuzów to poważny problem, bo masło jest jednym z głównych składników popularnych francuskich croissantów. Popyt na te wypieki wzrasta zwłaszcza przed świętami Bożego Narodzenia. Czy w tym roku na francuskich stołach może zabraknąć croissantów?
Więcej
    Komentarze
    Oczywiście ani słowa o przyczynie tego wszystkiego, czyli zniesieniu kwot mlecznych dwa lata temu. Wtedy wielu małych producentów ostrzegało, że zniesienie kwot spowoduje spadek cen i wypadnięcie z rynku mniejszych producentów. Tak się dokładnie stało. Ceny spadły do poziomu, przy którym nie opłacało się produkować, i w ten sposób niewidzialna pięść rynku wyeliminowała wielu mniejszych producentów - jak się okazuje, zbyt wielu. Tak oto dzięki deregulacji mamy puste półki w późnym kapitaliźmie.
    @lupuslupus
    Nie myślałem o tym w ten sposób. Myślę, że ma Pan rację.
    już oceniałe(a)ś
    1
    1
    @lupuslupus
    Natomiast przed regulacją półki były pełne, a ceny niskie. I po cholerę było regulować?
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Produkcja mleka wzrosła za ostatnie 5 lat o 45 % a jej wartość w tym ok 95 %.

    Kwoty mleczne zostały wprowadzone w 1984 roku z powodu drastycznej nadprodukcji. Od początku wiedziano, iż rozwiązanie będzie miało swój kres. W 2003 roku podjęto decyzję o końcu w marcu 2015 roku. Datę tę powtórzono w 2008.

    Popyt wyprzedza podaż.
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Mieszkam we Francji i nie slyszalem, zeby byly jakies problemy z maslem czy croissantami. Moj boulanger, ktorego sie pytalem kupujac dzisiaj croissanty , tez nic nie wiedzial. Troche pewnie chodzi o to, zeby rolnicy dostali lepsza cene przed swietami.
    @lexu
    Ja nie mieszkam we Francji ale prasa francuska na ten temat pisze. To co, wymyślają?
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    @slaraffenland
    Pourquoi la France ne connaît pas vraiment une « pénurie » de beurre
    Le pays est le seul à voir ses étals se vider. En cause : un bras de fer entre distributeurs et industriels, qui préfèrent vendre la production à l’étranger, à meilleur prix. (Le Monde)

    Pénurie de beurre: 30% de la demande non satisfaite (Le Figaro)

    Beurre: un début de pénurie dû à des tensions provisoires (Liberation)
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    @lexu
    Po prostu piekarz , à nie boulanger ;)
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    W USA, "odkryto" że margaryna nie jest taka super zdrowa i lepiej jeść masło. Margaryna była tam głównym tłuszczem do pieczywa i pieczenia, a gdy ponad 350 mln konsumentów zaczyna kupować więcej masła to i ceny na rynkach światowych rosną. No i Chiny, które zaczynają doceniać kuchnię z nabiałem i croissanty. Podaż nie podąża za rosnącym popytem.

    Dziś na zakupach, faktycznie prawie nie kupiłam masła, bo półki były puste. Znalazłam schowane za margaryną.
    już oceniałe(a)ś
    2
    0
    na swieta francuzi jedza fois gras! tluste watrowki z kaczek lub gesi.. a nie croissantes!
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    Tylko część croissantów zawiera w sobie prawdziwe masło. A jedną z przyczyn "braku" masła są spekulacje hurtowników w celu uzyskania lepszej ceny. Masło można długo przechowywać w stanie zamrożonym. W sklepach francuskich braku masła nie widać.
    już oceniałe(a)ś
    2
    1
    no i co z tego to jakas sensacja na skale Europy ze zabojadom zabraknie rogali nie macie o czym pisac
    już oceniałe(a)ś
    0
    0