W poniemieckich bunkrach w Nietoperku niektórzy szukają złota. Ale dziś to głównie miejsce zimowania nietoperzy - jedno z największych w Europie.

Nietoperze należą do najbardziej zagrożonych gatunków na świecie. Najmniejsze osobniki mierzą zaledwie 33 mm i ważą nie więcej niż 2 gramy. Największy gatunek ma skrzydła o rozpiętości 1,7 metra i waży 1,5 kilograma.

W powietrzu rozpędzają się nawet do 160 km na godzinę. Potrafią pokonać tysiące kilometrów. Zimą zapadają w stan hibernacji. Temperatura ich ciała spada do 30 stopni Celsjusza. Mogą przeżyć korzystając jedynie z podskórnych zapasów tłuszczu. Gdy śpią można je policzyć.
Więcej
    Komentarze
    Zaloguj się
    Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem
    `