Na kolejne kulinarne spotkanie Małgorzata wybrała Salto Restaurant w Warszawie. Spotkała się tam z szefem kuchni Martinem Gimenez Castro. Jaka jest kuchnia w tym miejscu? Niewątpliwie autorska, nowoczesna południowo-amerykańska. Daniem, które zaprezentował Martin jest ceviche. Jest to tradycyjna potrawa w Peru i Chile.
Przepis na ceviche z korwina i leche de tigre dla 1-2 osób:
Składniki
150 g filetu z korwina bez skóry
3 cytryny
1 czerwona papryczka chilli, posiekana
2 szalotki, pokrojone w piórka
1 żółta papryczka habanero, posiekana
sól, pieprz
oliwa
1 awokado, pokrojone w kostkę
50 g świeżej kolendry, posiekanej
Sposób przygotowania
Filet kroimy w kostkę o boku 1 cm. Marynujemy 24 godziny w soku z cytryny, chilli i szalotkach. Cedzimy marynatę, łączymy ją z habanero, solimy i miksujemy. Otrzymamy sos leche de tigre.
Rybę doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Mieszamy z awokado i kolendrą.
Smacznego!
Znajdziesz nas na Twitterze, Google+ i Instagramie
Jesteśmy też na Facebooku. Dołącz do nas i dziel się opiniami.
Czekamy na Wasze listy: listy@wyborcza.pl
Wszystkie komentarze