Włoskie specjały były modne kilkadziesiąt lat temu. Później zaczęto pielgrzymować do miejsc mniej znanych i mniej oczywistych pod względem kulinarnym. Najpierw Kopenhaga z kuchnią molekularną i hygge, później Berlin z zupami tajskimi i street foodem. W czerwcu 2018 roku przyszła kolej na Polskę. Warszawa stała się centrum
Terroir Warsaw International Forum - sympozjum najlepszych szefów kuchni i dziennikarzy kulinarnych z prawie całego świata. Uczestniczyli oni w wizycie studyjnej po warszawskich restauracjach ? od Atelier Amaro po bary z pyzami i ozorami w galarecie. Uczestniczyli też w dyskusjach i wspólnym przygotowywaniu kolacji z najlepszymi warszawskimi szefami kuchni. Poznawali polska kuchnię ze wszystkimi wpływami, których doświadczała: żydowskimi, tureckimi, rosyjskimi czy austro-węgierskimi. Czym Warszawa zaskoczyła ekspertów?
O Terroir Warsaw Aga Kozak rozmawiała z jedną z organizatorek - Olgą Badowską.
Wszystkie komentarze