'Włoska sztuka dobrego gotowania' to słynne dzieło Pellegrino Artusiego, niezwykłego smakosza i znawcy potraw, który zebrał 790 przepisów na dania z różnych regionów Półwyspu Apenińskiego i okrasił je opowiastkami, interesującymi historiami oraz anegdotami, odsłaniając w ten sposób tajemnice smakowitej kuchni i przybliżając włoską kulturę jedzenia. Gościem dzisiejszej 'Degustacji' jest Małgorzata Jankowska- Buttitta, italianistka, antropolożka kultury, która wspólnie z Tessą Capponi-Borawską przetłumaczyła tę książkę na język polski. - Jedzenie to czysta kultura, bo opowiada nam o tradycjach, zwyczajach, migracjach, o języku, który ewoluował przez wieki. W historii kulinariów są całe nasze dzieje - zapewnia w programie Agi Kozak Małgorzata Jankowska- Buttitta. Odcinek 'Degustacji' poświęcony niezwykłej książce kucharskiej został zrealizowany we włoskiej restauracji Antich' Caffe'.
Wszystkie komentarze
A szczególnie na południe od Rzymu, bo mężowie już na nie nie zwracają uwagi...