Jak smakuje najbardziej trująca roślina Euroazji i dlaczego w górach środkowych Chin jest cenionym składnikiem diety? Dlaczego polską dietą warzywną rządzi kapusta, a nie inne rośliny, nie tylko dzikie? Między innymi na takie pytania odpowiada Adze Kozak człowiek, który po 50 latach przerwy wskrzesił tradycję kiszenia dzikiego barszczu na zupę. W nowym odcinku 'DeGustacji' Łukasz Łuczaj, najbardziej znany polski etnobotanik, autor wielu publikacji, w tym kultowej 'Dzikiej kuchni', przybliża szczegóły swoich wypraw badawczych do Chin, Gruzji i bałkańskich wsi, opowiada o zapomnianych dziś dziko rosnących roślinach, które kiedyś królowały na stołach.
Program został w gościnnej miejskiej przestrzeni, która niedawno przeszła naturalną metamorfozę -
w restauracji Orzo w Warszawie.
Wszystkie komentarze
Bo np. taka Roska to niejad i już m