Jak smakuje najbardziej trująca roślina Euroazji i dlaczego w górach środkowych Chin jest cenionym składnikiem diety? Dlaczego polską dietą warzywną rządzi kapusta, a nie inne rośliny, nie tylko dzikie? Między innymi na takie pytania odpowiada Adze Kozak człowiek, który po 50 latach przerwy wskrzesił tradycję kiszenia dzikiego barszczu na zupę. W nowym odcinku 'DeGustacji' Łukasz Łuczaj, najbardziej znany polski etnobotanik, autor wielu publikacji, w tym kultowej 'Dzikiej kuchni', przybliża szczegóły swoich wypraw badawczych do Chin, Gruzji i bałkańskich wsi, opowiada o zapomnianych dziś dziko rosnących roślinach, które kiedyś królowały na stołach.
Program został w gościnnej miejskiej przestrzeni, która niedawno przeszła naturalną metamorfozę - w restauracji Orzo w Warszawie.
Więcej
    Komentarze
    Ale niechlujna ta pani.
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    "Jak smakuje trujący tojad i dlaczego Polska j?'

    Bo np. taka Roska to niejad i już m
    już oceniałe(a)ś
    0
    0