Jednym z ważniejszych odkryć naukowych naszych czasów związanych z ochroną zdrowia są szkodliwe skutki jedzenia mięsa. Niemal każdego dnia spływają do nas ostrzeżenia o negatywnym wpływie produkcji oraz konsumpcji mięsa na środowisko i organizm człowieka. Wielu z nas próbuje ograniczyć ilość spożywanego mięsa, wielu próbowało całkowicie z niego zrezygnować.
W swojej książce 'Mięsoholicy' Marta Zaraska próbuje rozwiązać - jak sama określa - 'mięsną łamigłówkę' wyjaśniając, dlaczego nasza miłość do mięsa trwa pomimo jego szkodliwego działania. Autorka zabiera nas w fascynującą podróż dookoła świata po różnych kulturach spożywania mięsa, pokazując niezwykłe restauracje mięsne w Indiach, składanie ofiar ze zwierząt w świątyniach w Beninie oraz laboratoria w Holandii. - Pomimo ostrzeżeń płynących z każdej strony, spożycie mięca cały czas rośnie. Biorąc pod uwagę to, co słyszymy w mediacj, to jest zaskakujące, że to pragnienie mięsa jest takie ogromne - mówi Marta Zaraska w 'DeGustacjach', które odbyły się w warszawskiej restauracji 'Ed Red' specjalizującej się w sezonowaniu mięsa na sucho i współpracującej wyłącznie z polskimi producentami.
Wszystkie komentarze