?Nauka zawsze była w kuchni obecna. Ja tylko staram się wyrzucić z kuchni ignorancję? - twierdzi Nathan Myhrvold

Steki

 

Najlepiej grillować steki częściowo zamrożone, wtedy na zewnątrz pięknie się zrumienią, a wnętrze nie zostanie przegrzane.

Mięso na patelni

 

Przewracaj kawałek mięsa co 15-30 sekund, zamiast tylko raz, w połowie smażenia. Dzięki temu mięso usmaży się szybciej i bardziej równomiernie ze względu na to, jak ciepło jest przewodzone przez białko.

Owoce

 

By przedłużyć świeżość owoców, na krótko zanurz je w gorącej wodzie. W ten sposób zniszczysz część enzymów odpowiadających za dojrzewanie owoców. Po kąpieli osusz owoce. Ważne, by pilnować odpowiedniej temperatury oraz czasu zanurzenia, np. winogrona mocz przez 30 sekund w temperaturze 55 st. C, a gruszki - przez 40 minut w 45 st. C.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Komentarze