W poniedziałek wieczorem w Budapeszcie odbyła się premiera najnowszej edycji przewodnika gastronomicznego Michelin. Inspektorzy "Czerwonej Książeczki" polecili w niej 30 warszawskich restauracji, w tym cztery, które trafiły do przewodnika po raz pierwszy.

Premiera kolejnych wydań przewodnika gastronomicznego Michelin to wydarzenie, które niezmiennie budzi wiele emocji zarówno wśród szefów kuchni, jak i wśród smakoszy.

Anonimowi inspektorzy badają

Restauracje z Warszawy oraz z Krakowa są opisywane w przewodniku „Main Cities of Europe”, w którym zebrano najciekawsze – zdaniem recenzentów Michelin – lokale z największych europejskich miast. Opisy są przygotowywane na podstawie ocen anonimowych recenzentów-inspektorów Michelin. Lokale, które zasługują na szczególną uwagę, są przez nich wyróżniane gwiazdkami – dana restauracja może zdobyć od jednej do trzech gwiazdek. Jedna gwiazdka w słowniku Michelin oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie oznaczają rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, a trzy – wyjątkową kuchnię, wartą specjalnej podróży. Z kolei za takie właściwości lokalu jak wystrój wnętrz, liczba kelnerów oraz jakość udogodnień inspektorzy mogą przyznać restauracji od jednego do pięciu kompletów sztućców.

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie

Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi

Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.

Więcej
    Komentarze
    Czyli nadal 38-milionowy kraj ma 8x mniej gwiazdek, niż niespełna 200-tysięczne San Sebastian.
    @tmeu
    Chyba się pochlastam... A więc jednak jeszcze nie do końca nie wstaliśmy z kolan? :)
    już oceniałe(a)ś
    7
    0
    @terazja
    Uznanie! Świetna riposta...!
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    @tmeu
    Byc moze 8x mniej inspektorow Michelina odwiedza Polske ("bo zimno, bo szaro, bo ne zaja poskiego, bo daleko, bo niedzwiedzie na ulicach. A dlaczego zawsze ja na wschod a nie Jaques!")
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    A Bar Bambino?
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    Masakra! Ostatnio pańcia przyniosła mi do stolika pojemnik styropianowy (niosła go pod pachą bo ręce miała zajęte), żebym sobie przełożył szamkę z talerza i zabrał do domu gdyż nie dojadłem... miałem sobie to przesypać przy stoliku czy jak?!

    Polska gastro...nomia!
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Fajna napinka. Polan stronk!
    Ale dobrze, że jest ta lista. Sporo ludzi będzie wiedziało które knajpy omijać :)
    już oceniałe(a)ś
    1
    5
    O, to pięknie że coraz więcej knajp dla bogatych dostało te "gwiazdki", bo górnicy z zamykanych kopalń będą wiedzieli gdzie wydawać nadmiar pieniędzy...
    .........(uwaga, będzie wrednie: bogatszej - bo posiadające samochody - części polaków, nazwa "Michelin" kojarzy się tylko z oponami...)
    @inkwizytorstarszy
    Co ciekawe, to ta sama firma. Zaczęli od przewodnika dla zmotoryzowanych we Francji.
    już oceniałe(a)ś
    2
    0