W poniedziałek wieczorem w Budapeszcie odbyła się premiera najnowszej edycji przewodnika gastronomicznego Michelin. Inspektorzy "Czerwonej Książeczki" polecili w niej 30 warszawskich restauracji, w tym cztery, które trafiły do przewodnika po raz pierwszy.
Premiera kolejnych wydań przewodnika gastronomicznego Michelin to wydarzenie, które niezmiennie budzi wiele emocji zarówno wśród szefów kuchni, jak i wśród smakoszy.
Anonimowi inspektorzy badają
Restauracje z Warszawy oraz z Krakowa są opisywane w przewodniku „Main Cities of Europe”, w którym zebrano najciekawsze – zdaniem recenzentów Michelin – lokale z największych europejskich miast. Opisy są przygotowywane na podstawie ocen anonimowych recenzentów-inspektorów Michelin. Lokale, które zasługują na szczególną uwagę, są przez nich wyróżniane gwiazdkami – dana restauracja może zdobyć od jednej do trzech gwiazdek. Jedna gwiazdka w słowniku Michelin oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie oznaczają rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, a trzy – wyjątkową kuchnię, wartą specjalnej podróży. Z kolei za takie właściwości lokalu jak wystrój wnętrz, liczba kelnerów oraz jakość udogodnień inspektorzy mogą przyznać restauracji od jednego do pięciu kompletów sztućców.
Wszystkie komentarze
Chyba się pochlastam... A więc jednak jeszcze nie do końca nie wstaliśmy z kolan? :)
Uznanie! Świetna riposta...!
Byc moze 8x mniej inspektorow Michelina odwiedza Polske ("bo zimno, bo szaro, bo ne zaja poskiego, bo daleko, bo niedzwiedzie na ulicach. A dlaczego zawsze ja na wschod a nie Jaques!")
Polska gastro...nomia!
Ale dobrze, że jest ta lista. Sporo ludzi będzie wiedziało które knajpy omijać :)
.........(uwaga, będzie wrednie: bogatszej - bo posiadające samochody - części polaków, nazwa "Michelin" kojarzy się tylko z oponami...)
Co ciekawe, to ta sama firma. Zaczęli od przewodnika dla zmotoryzowanych we Francji.