Badania wykazują, że orzechy zapewniają długowieczność, zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca, sprawiają, że rzadziej pojawiają się nowotwory. Niecała garść orzechów dziennie obniża ryzyko wielu chorób i chroni przed przedwczesną śmiercią. Dlaczego warto je włączyć do diety? Ile orzechów to wystarczająca ilość? Jak przechowywać orzechy? I czy orzechy brazylijskie są lepsze od włoskich? Na podcast zaprasza Margit Kossobudzka-Lipińska, dziennikarka "Gazety Wyborczej".
W cyklu "Moja medyczna historia" Katarzyna Woźniak, lekarka znana w internecie jako Mama i stetoskop opowiada o ciemnej stronie medycyny i kosztach, jakie lekarze ponoszą wykonując swoją pracę. Sama długo nie wiązała objawów z chorobą. Mówi o działaniu leków i psychoterapii. I o książce, w której opisała, jak system zdrowia może zniszczyć ideały młodych lekarzy. Na podcast zaprasza Katarzyna Staszak, dziennikarka "Wyborczej".
Zdaniem ekspertów nie ma pokarmów, który przyspieszą metabolizm jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Ale niektóre mogą go wspierać. Jakie produkty mogą podkręcać metabolizm? - odpowiada prof. Ewa Stachowska. Czym różni się poszczenie od głodzenia? Dlaczego sen wpływa na metabolizm? Dlaczego jest ważny? Od których hormonów zależy metabolizm? Na podcast zaprasza Margit Kossobudzka, dziennikarka zdrowotna "Wyborczej".
Za co naukowcy lubią śniadania? Co może oznaczać poranny brak apetytu? Jaki rytm posiłków najbardziej sprzyja utrzymaniu zdrowej masy ciała? Czy post przerywany jest skomplikowany? Co na śniadanie jada ekspertka od żywienia? Na te i inne pytania odpowiada prof. Ewa Stachowska, która zajmuje się mikrobiomem i nutrigenomiką, czyli tym co mamy w jelitach i tym, jak jedzenie steruje naszymi genami. Na podcast zaprasza Katarzyna Staszak, dziennikarka "Wyborczej".
Lepiej witaminy i minerały zjadać w dobrej diecie, niż łykać suplementy. Ale często nie wiemy, których elementów nam brakuje i gdzie ich szukać. Kupujemy więc suplementy, tak na wszelki wypadek. Bywają też sytuacje, kiedy musimy wesprzeć się suplementacją. Nie istnieje jeden, uniwersalny katalog suplementów, które warto zażywać. Można jednak wyróżnić takie preparaty, które są szczególnie korzystne dla organizmu, np. witamina D, magnez, witamina B6 czy kwasy omega-3. Dobra suplementacja witamin i składników mineralnych oznacza ich zwiększone wchłanianie. Dochodzi do niego wtedy, kiedy jeden składnik poprawia przyswajanie drugiego. Dzięki temu organizm maksymalnie wykorzystuje potencjał suplementu. Które pierwiastki się nawzajem lubią, a których nie należy łączyć ze sobą? Jak brać witaminy? Czy znaczenie ma pora dnia? O tym możecie posłuchać w najnowszym odcinku podcastu "Zdrowa rozmowa". Dr Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna, daje w nim także rady, jakich ziół i leków nie łączyć z konkretnymi składnikami diety.
Hormon, który ma nam pomagać w stresie, obwiniany jest o niemal wszystkie zdrowotne nieszczęścia. Kłopoty ze snem, tłuszcz na brzuchu, wzdęcia, trądzik, mgła mózgowa, przewlekłe zmęczenie, ciągła ochota na przekąski, a także cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca. Czy rzeczywiście kortyzol stoi za tymi problemami? Jak nad nim panować? Co hormon stresu ma wspólnego z pracą na zmiany i zarywaniem nocy przez seriale? Jak i kiedy badać poziom kortyzolu? Na te pytania odpowiada endokrynolożka i diabetolożka prof. Alina Kuryłowicz. Na podcast zaprasza Katarzyna Staszak, dziennikarka "Wyborczej".
Kilka lat temu naukowcy odkryli, że człowiek ma specjalny rodzaj włókien nerwowych - włókna przytulania. Znajdują się one tylko na pokrytej włosami skórze głowy, przedramion i pleców. Są pobudzane podczas głaskania. Dotyk to najpierwotniejszy z naszych zmysłów. Jego receptory znajdują się w skórze, a jej powierzchnia ma aż dwa metry kwadratowe. Także w mózgu traktowany jest priorytetowo. Dlaczego dotyk jest tak ważny? Odpowiedzi szuka Margit Kossobudzka, dziennikarka "Wyborczej".
Twoje ciało ma tylko Ciebie, a Ty masz tylko swoje ciało. Innego nie będzie! Nie warto ze swoim ciałem walczyć - mówią przedstawicielki Fundacji Kobiety bez Diety. Co znaczy słuchać ciała, jeść intuicyjnie i wystarczająco dobrze - odpowiada psychodietetyczka Agata Ziemnicka. A psychoterapeutka Elżbieta Lange tłumaczy, dlaczego przekonanie, że możemy kontrolować nasze emocje, to mit. Na podcast zaprasza Katarzyna Staszak, dziennikarka "Wyborczej".
Prawie 30 proc. osób doświadczy zaburzeń lękowych przynajmniej raz w życiu. Co jest przyczyną patologicznych lęków, jaki mają wpływ na organizm i jak sobie z nimi radzić? Czym różni się lęk od strachu? Dlaczego niepokój przychodzi o trzeciej nad ranem? Jak opanować "złe" myśli? Na podcast zaprasza Margit Kossobudzka.
"Kolega powiedział, że gdybym schudła 5 kg, tobym mu się spodobała. Schudłam 20 kg" - wspomina lekarka Angelika Szymańska znana na Instagramie jako gini.gina. Słynie z filmików przedstawiających scenki w gabinecie lekarskim. Radzi, jak zdrowo żyć, a sama nie może spać i jest uzależniona od ruchu. Zdradza, czego dowiedziała się dzięki swojej depresji, na którą zachorowała w liceum. Rozmawia Kasia Staszak, dziennikarka "Wyborczej".
Jak przygotować się do pobrania krwi? Czy naprawdę trzeba być na czczo, a badanie musi być zrobione rano? Czy istnieje specjalna metoda pobierania moczu, by wyniki były miarodajne? I czy ludzka krew może być? zielona? Na podcast zaprasza Margit Kossobudzka.
Mówiły o niej osoby z cukrzycą, teraz mówią wszyscy. Czy glukoza naprawdę ma wpływ na nasze samopoczucie? Co powinny o niej wiedzieć osoby bez cukrzycy czy insulinooporności? Dlaczego stała się modnym tematem? Sprawdziła Katarzyna Staszak, dziennikarka "Wyborczej". A jak rozpoznać, że mamy problemy z glukozą? Tłumaczy diabetolożka i endokrynolożka prof. Alina Kuryłowicz.
W pierwszym odcinku "Zdrowej rozmowy" w 2024 roku Margit Kossobudzka opowiada o sposobach na utrzymanie naszych noworocznych postanowień. Swoje podpowiedzi daje też gościni odcinka - Dorota Minta, psycholożka i psychoterapeutka.
Wiele osób uważa, że niewielka ilość alkoholu, szczególnie wina, jest elementem zdrowej diety. A co sądzą o tym lekarze i naukowcy? Czy zdrowiej jest pić mało, ale często, czy czasem się upić? Czy alkohol poprawia sen, czy go zaburza? Czy lepiej najpierw wypić piwo, a potem wino? Czy szampanem upijamy się szybciej niż winem? Na podcast zapraszają Margit Kossobudzka i Katarzyna Staszak, dziennikarki "Wyborczej".
Powinny kojarzyć się z odpoczynkiem, relaksem i radością. Niestety, dla niektórych osób święta to czas pełen napięć. Jak pogodzić oczekiwania krewnych z dbaniem o własny komfort? Dlaczego warto zacząć od powiedzenia sobie, czym są dla mnie idealne święta. Jak uniknąć uczucia ciężkiego brzucha? Podpowiada psychodietetyczka Agata Ziemnicka, prezeska Fundacji Kobiety bez Diety. Na podcast zaprasza Katarzyna Staszak, dziennikarka "Wyborczej".