Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

W tym wydaniu Radia Książki autorka nie tylko niezwykle popularnego bloga, ale także dwóch książek - "Jadłonomii" i "Nowej Jadłonomii" - opowiada o tym, jak udało jej się przekonać wiele osób do tego, by zmieniły dietę i odkryły piękno oraz smak polskich bulw, korzeni, by poznały wartość odżywczą roślin, które wszyscy znamy od czasów dzieciństwa. Mówi też w rozmowie z Michałem Nogasiem o swoich podróżach. Po sukcesie pierwszej książki Dymek zrozumiała, że sama na siebie zastawiła "pułapkę" - przyszedł bowiem czas na opowieści o najciekawszych i nierzadko zaskakujących przepisach kuchni roślinnej z całego świata. Stworzenie "Nowej Jadłonomii" wymagało miesięcy przygotowań i poszukiwań, bo - jak się okazuje - potrzeba nieco zachodu, by poznać najlepszy przepis na curry z buraków, jedną z najlepszych potraw ze Sri Lanki.

Posłuchaj także: O miłości do pszczół i drzew, czyli Piotr Socha w Radiu Książki

Na czym polega fenomen Jadłonomii? Co zmieniło się, gdy Marta Dymek "wyszła z sieci" i opublikowała książki? Które ze spotkań na lokalnych bazarkach gdzieś na drugiej półkuli było dla niej najciekawsze? I dlaczego chce, by nazywać ją kucharką, a nie autorką bloga czy panią od przepisów? O tym wszystkim rozmawia w tym tygodniu z Michałem Nogasiem. I... przedstawia dwa smaczne pomysły na dania kuchni roślinnej. Polecamy!

A za tydzień w "Radiu Książki" autor bajek Artur Andrus.

Współproducentem Radia Książki jest Audioteka.pl. Audycja dostępna jest również w aplikacji Lecton, do pobrania z Audioteka.pl.

Artykuł otwarty w ramach bezpłatnego limitu

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych,
lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej.