Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu
Z zachowanej do dziś listy zakupowej zamku w Malborku wiemy, że 25 marca 1404 r. w zakonnej kuchni znajdowało się 16 funtów imbiru, goździków i cynamonu, 7 funtów szafranu, 30 funtów pieprzu, 11 łasztów soli w 11 beczkach, 31 głów cukru (1 głowa to ok. 25 kg), 3 kamienie imbiru, 7 funtów goździków, 1 funt kwiatu muszkatołowego, 2 kamienie gałki, 4 funty cynamonu, 1 beczka kminku, słodycze i cukierki w 200 naczyniach. Luksusowe przyprawy sprowadzano z Bliskiego Wschodu. Jednak nie gardzono także swojską pietruszką, która miała poprawiać tak apetyt, jak i nastrój biesiadników.

Zgromadzone zapasy pozwoliłyby przetrwać aż 2-3 lata oblężenia zamku. Uczty imponowały też oprawą - od sreber po popisy żonglerów, muzyków i zwierząt wielkiego mistrza.

Kulturę stołu Krzyżaków od kilku lat przybliża Bogdan Gałązka, szef kuchni restauracji Gothic Café na zamku w Malborku. Poniżej: jeden z jego pomysłów inspirowany krzyżacką "zieloną kurą".

Zielony kurczak na marchewce

* 4 piersi z kurczaka sól pieprz słodka papryka
* 2 ząbki czosnku 2 jajka 50 g mąki ziemniaczanej
* 80 g posiekanej natki pietruszki oliwa 150 g masła
* 500 g marchewki 5 g uprażonego białego sezamu
* 80 g uprażonych orzechów arachidowych
* 20 ml oleju sezamowego ocet balsamiczny

Piersi z kurczaka natrzeć solą, pieprzem, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jajka roztrzepać. Mięso obtoczyć z jednej strony w mące ziemniaczanej, jajku, a następnie w posiekanej natce pietruszki. Na patelni rozgrzać oliwę z odrobiną masła, po czym przez chwilę obsmażyć mięso z panierowanej strony, tak by natka pietruszki zachowała naturalny kolor. Piersi ułożyć panierowaną stroną do góry i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.

Marchew pokroić w kosteczkę. Obgotowywać w osolonej wodzie przez blisko 5 min, tak by była al dente. Na patelni rozgrzać 100 g masła i wrzucić ugotowaną marchew. Chwilę podsmażyć, po czym dodać prażony sezam, orzeszki i olej sezamowy. Posolić. Na talerzu ułożyć marchew, polać ją odrobiną octu balsamicznego i ułożyć na niej kurczaka.

Czekamy na opowieści jak losy Waszych rodzin przeplatają się z historią Polski: historierodzinne@wyborcza.pl






W ''Objazdowym Muzeum Historii Polski'' czytaj:

Krzyżacy. Co Polska im zawdzięcza
Czarna legenda "teutońskich rycerzy" nie ma dzisiaj sensu. Sąsiedztwo z Krzyżakami przyniosło Polsce więcej zysków niż strat. Skąd się u nas wzięli i co im zawdzięczamy?

Czy dałbyś radę zostać Krzyżakiem?
Szlachetne pochodzenie to nie wszystko. Rycerze w białych płaszczach musieli trzymać się surowych zasad

Rusz szlakiem krzyżackich zamków
Zobacz Malbork, Sztum i inne

Trzy miasta Kopernika
Toruń, Olsztyn i Frombork

Malbork od kuchni
Oprócz ryb, bobrzych ogonów, dziczyzny, kur i skowronków na stołach wielkich mistrzów pojawiały się figi, daktyle, kandyzowane fiołki i cukierki w złocie.



Artykuł otwarty w ramach bezpłatnego limitu

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych,
lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej.