Nie. W tym przypadku za czerwony kolor moczu odpowiada betanina – barwnik zawarty w burakach, który w niewielkiej ilości jest wydalany z moczem w niezmienionej formie. To zjawisko występuje tylko u mniej więcej kilkunastu procent osób, które zjedzą buraki. Jest to cecha osobnicza i zależy m.in. od kwasowości, czyli pH żołądka danej osoby, oraz od kwasowości jej moczu.

– Czerwony kolor moczu, bez zjedzenia wcześniej buraków, powinien jednak wzbudzić nasz niepokój – ostrzega gastroenterolog dr n. med. Wojciech Marlicz z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. – Prawidłowy mocz ma kolor jasnożółty i jest przejrzysty. Ciemnobrunatna barwa moczu może świadczyć o obecności w moczu krwi, hemoglobiny lub mioglobiny i wymaga interwencji lekarza. Są też inne schorzenia powodujące zmianę koloru moczu, np. rzadka choroba metaboliczna – porfiria. Dlatego zmienionego koloru moczu nie można bagatelizować.