Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Z powodu otyłości ponad 400 tys. Polaków każdego roku zapada na cukrzycę, do tego dochodzą: choroby układu krążenia, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, bezdech senny czy zwiększone ryzyko rozwoju raka. Eksperci mówią łącznie o 200 chorobach, które są następstwem otyłości.

Teraz się okazuje, że jest ona też jednym z głównych czynników ryzyka ciężkiego i powikłanego przebiegu COVID-19.

Czy oprócz epidemii koronawirusa grozi nam epidemia otyłości?

Nawet jeśli wcześniej udało nam się wypracować zdrowe nawyki żywieniowe, teraz trudniej je utrzymać. Obawy lekarzy wzrastają tym bardziej, iż prognozy wskazują, że z powodu lockdownu spora część nas przestała dbać o codzienną aktywność fizyczną.

W raporcie „Otyłość” piszemy także:

- Jak leczyć otyłość i jak się ruszać, żeby zgubić kilogramy?

- Jakie jedzenie nam najbardziej szkodzi, a jakie pomaga w utrzymaniu dobrej formy?

- Jak zmienić dietę metodą trzech kroków opracowana przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH?

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie

Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi

Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. Zrezygnować możesz w każdej chwili.