Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Problem z roślinnymi zamiennikami mięsa

Próbując ograniczyć spożycie mięsa w swojej diecie, bardzo łatwo wpaść w pułapkę jedzenia dań typu "wegańskiego schabowego" czy "wegańskich kiełbasek", które ostatnio szturmem podbiły polski rynek. Są one wygodne, przez co wiele osób będących jeszcze raczkującymi weganami właśnie po nie sięga i bardzo nas to cieszy.

Jednak, pomimo że są bezmięsne, nie oznacza to, że są zdrowe... niestety.

Należy pamiętać o tym, że produkty te są często wysoce przetworzone, ponieważ rośliny naturalnie nie smakują jak mięso, więc w celu uzyskania swojego rodzaju "iluzji" dany produkt musi przejść odpowiednio długi proces, aby odpowiednik roślinny smakiem przypominał, przykładowo, wołowinę.

Nie twierdzimy, że wspomniane produkty są po prostu złe. Pomogły one wielu osobom zrezygnować z mięsa, co jest ich ogromną zaletą, ale w budowaniu zdrowia należy myśleć długofalowo, należy wybierać produkty wartościowe i możliwie jak najmniej przetworzone.

Rozpoczynając naszą wegańską przygodę, zaczynaliśmy jak wszyscy od tofu, jednak po pewnym czasie tofu stało się po prostu nudne.

Poszukując alternatyw, natknęliśmy się na tempeh i...

Czym jest tempeh?

Tempeh to sfermentowane nasiona soi, sklejane w bloki. Fermentacja sprawia, że nasiona soi są lekkostrawne i mimo lekko wyczuwalnego smaku orzechów i soi tworzą idealną bazę kuchni wegańskiej.

Tempeh pochodzi z Indonezji, gdzie był spożywany regularnie przez rdzennych mieszkańców, którzy nie zawsze mieli dostęp do mięsa. Dzięki swojej teksturze i bardzo wysokiej zawartości białka (18 g na 100g) mógł zastępować mięso.

Materiał promocyjny PartneraMateriał promocyjny Partnera 

Zalety tempehu

Tempeh jest lepszy zarówno dla nas, jak i dla planety. Wybierając soję zamiast na przykład wołowiny, jesteśmy w stanie zaoszczędzić nawet do 13 000 litrów wody na 1 kg żywności. Nie wspieramy również przemysłu mięsnego, który jest odpowiedzialny za emisję 60% gazów cieplarnianych wydzielanych przy produkcji żywności. Indonezyjski przysmak w przeciwieństwie do kurczaka czy wołowiny nie ma tłuszczów nasyconych czy cholesterolu. 

Kurczak = 88 mg cholesterolu w 100 g
Wołowina = 86 mg cholesterolu w 100 g
Tempeh = 0 mg cholesterolu

Nasz główny bohater jest również bogatym źródłem białka, fosforu, magnezu i wapnia.

O nas i o manufakturze

Manufaktura jest rodzinną firmą, która powstała wraz z naszym przejściem na dietę roślinną. Gdy poznaliśmy tempeh, nie byliśmy do końca zadowoleni z jakości, która była dostępna na polskim rynku. Wtedy zaczęliśmy eksperymentować, starając się robić go w domu. Po wielu próbach i wielu błędach w końcu udało nam się udoskonalić nasze wspólne dzieło. Zapadła decyzja o założeniu firmy.

Podzieliliśmy się obowiązkami: Mama i Tata - produkcja i sprzedaż. Michał i Natalia - marketing i wszystko, co związane z internetem. Jednym z naszych pierwszych założeń i misją było pomaganie zwierzętom, dlatego przekazujemy 1% dochodów na Stowarzyszenie "Otwarte Klatki".

W przeciągu roku udało nam się zobaczyć nasz tempeh na wielu polskich stołach i przekonać sporą ilość ludzi do ograniczenia czy nawet zrezygnowania z mięsa.

Jeżeli chcesz poznać nas i nasz tempeh lepiej, zapraszamy Cię na naszą stronę:
https://www.manufakturatempeh.com

Możesz tam poczytać naszego bloga, poznać przepisy i kupić nasz tempeh.

Na dole podajemy listę restauracji i sklepów, gdzie można znaleźć nasz produkt.

Violetta, Jacek, Michał i NataliaVioletta, Jacek, Michał i Natalia 

Pozdrawiamy roślinnie,
Violetta, Jacek, Michał i Natalia!

Lista restauracji: Miłość, Zemsta, Cudo Sushi, Good Place, Ranny Ptaszek, Sakura Ramen, Zjadliwość kuchnia roślinna, Mixtura, Kitchen Factory, Falla, NO BONES Vegan Food, Sztuka Jedzenia Dawid Superson, Krosno Wegańskie Restauracja

Lista sklepów: Gilko Vegan Store, Urban Vegan, Evergreen, Bio Market, Bio Planet, Bliżej Natury, Eco Bazar Kamionki, Wojna Warzyw, Pozytywnie Zakiszeni, Bag-Pol, Pan Zielonka, SpożyVczak

Violetta, Jacek, Michał i Natalia



Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie

Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi

Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. Zrezygnować możesz w każdej chwili.