Jeszcze nigdy w historii cywilizacji nie jedliśmy tak dużo i tak tanio. Rozwój rolnictwa przemysłowego sprawił, że żywności jest bardzo dużo. Cena taniego jedzenia jest jednak bardzo wysoka. To nie tylko emisje gazów cieplarnianych, które w znaczący sposób wpływają na kryzys klimatyczny, ale również zanieczyszczenie wód nawozami sztucznymi, lasy karczowane na potrzeby nowych upraw, rabunkowa gospodarka morska i zwierzęta stłoczone w hodowlach przemysłowych.
Wyprodukowanie wystarczającej ilości żywności dla rosnącej populacji świata jest globalnym wyzwaniem. Produkcja żywności pochodzenia zwierzęcego, a także uprawa roślin z przeznaczeniem na pasze zwierzęce i utrzymywanie pastwisk - stanowi 57 proc. emisji gazów cieplarnianych z sektora spożywczego. Hodowla żywności pochodzenia roślinnego przeznaczonej do spożycia przez ludzi odpowiada za 29 proc. To w znacznym stopniu przyczynia się do zmian klimatycznych.
Dlatego przejście na dietę opartą w większym stopniu na produktach roślinnych jest uznawane za możliwość ograniczenia emisji i zmian klimatu.
Prosimy o wypełnienie ankiety. Bardzo chcemy poznać twoje opinie na temat produkcji i kupowania ekologicznych produktów spożywczych.