Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Ryba wędzona, smażona, pieczona, a nawet surowa. Pomysłów na dania z ryb jest bez liku. Poniżej kilka z nich

Tołpyga w cytrynach

Czas przygotowania: 40 min

1 porcja – 331 kcal

90 dag filetów z tołpygi albo z dorsza,

1 mała główka czosnku,

1 budyń cytrynowy bez cukru,

1/2 szklanki zimnego mleka,

2 cytryny,

2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu,

2 łyżki kaparów,

3 łyżki sosu sojowego,

3 łyżki oliwy,

1 pęczek natki pietruszki albo bazylii, sól

Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cytryny wyszorować namydloną szczoteczką i opłukać w gorącej wodzie. Jedną cytrynę pokroić razem ze skórką w drobną kostkę, a z drugiej wycisnąć sok. Do brytfanny albo naczynia żaroodpornego wlać 1/2 szklanki wody. Dodać czosnek, sok z cytryny, pokrojoną cytrynę, pieprz, kapary, sos sojowy, oliwę oraz sól i zagotować. Włożyć rybę skórą do dołu i dusić na małym ogniu 10-15 min. Następnie zwiększyć ogień i do wrzącego sosu wlać, mieszając, budyń rozrobiony w mleku. Rybę podawać w sosie, posypaną natką pietruszki albo świeżą bazylią. (6 porcji)

Dorsz z sosem pomarańczowym

Czas przygotowania: 40 min

1 porcja – 256 kcal

60 dag filetów z dorsza,

2 pomarańcze (40 dag),

3 łyżki mąki pszennej,

3 łyżki oleju,

2 łyżki masła,

1/2 łyżeczki suszonej mięty,

sól, pieprz; do przybrania: liście sałaty, listki świeżej mięty

Z jednej pomarańczy ostrym nożem ściąć cienkie, wąskie paski skórki (bez albedo), a z owocu wycisnąć sok. Drugą pomarańczę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Filety opłukać, osuszyć, oprószyć połową mięty, pieprzem i solą, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Paski skórki pomarańczowej podsmażyć na maśle, wlać sok z pomarańczy, dodać pozostałą miętę, starannie wymieszać trzepaczką. Porcje ryby ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, polać sosem, przybrać plasterkami pomarańczy i listkami mięty. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub puree ziemniaczanym.

(4 porcje)

Mintaj z ananasem

Czas przygotowania: 40 min

1 porcja – 294 kcal

8 małych panierowanych filetów z mintaja (65 dag);

do smażenia: 3 łyżki oleju

sos

1 puszka ananasa w plastrach (56 dag),

1 pęczek szczypiorku,

1/2 szklanki soku pomidorowego,

2 łyżki sosu sojowego,

1/4 łyżeczki przyprawy chili,

1 łyżka oleju,

1/2 łyżeczki mielonego imbiru, sól

Przygotować sos: plastry ananasa osączyć z syropu i pokroić na małe kawałki. Szczypiorek opłukać i pokroić na kawałki długości 2 cm. Ananas i szczypiorek podsmażyć na oleju. Dodać sok pomidorowy, sos sojowy, chili, imbir oraz sól i zagotować. Rybę usmażyć na oleju i podawać z sosem. (4 porcje)

Pstrąg z jabłkami

Czas przygotowania: 45 min

1 porcja – 443 kcal

1 kg pstrąga,

6 jabłek (1,2 kg),

1/3 szklanki mleka,

4 łyżki mąki pszennej,

4 łyżki oleju,

4 łyżki masła,

sól, pieprz

Pstrągi sprawić, umyć, natrzeć solą oraz pieprzem i odstawić do lodówki na 1 godz. Następnie maczać w mleku i obtaczać w mące. Smażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju i przełożyć na talerz. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Dusić 15 min na 2 łyżkach rozgrzanego masła (można podlać odrobiną zimnej wody) i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na jabłkach położyć ryby, na rybach wiórki pozostałego masła i piec 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Podawać z białym pieczywem. (4 porcje)

Sieja z jabłkami

Czas przygotowania: 40 min

1 porcja – 325 kcal

1 sieja lub sandacz (1,5 kg),

4 twarde, winne jabłka, np. szara reneta (80 dag),

1 łyżka mąki pszennej,

1 łyżeczka cukru,

1 łyżeczka majeranku,

1/4 łyżeczki cynamonu,

sól,

pieprz,

do duszenia: 2 łyżki masła;

do smażenia:

3 łyżki oleju

Rybę sprawić, opłukać, osączyć i odfiletować. Pokroić na płaty 8 x 8 cm, przyprawić solą i pieprzem. Jabłka umyć, obrać, każde pokroić na sześć części i oczyścić z gniazd nasiennych. W garnku roztopić masło, włożyć jabłka, dodać cukier, majeranek oraz cynamon i dusić na średnim ogniu 10 min. Rybę oprószyć mąką i usmażyć na oleju. Podawać z jabłkami i ziemniakami polanymi masłem. (4 porcje)

Filety rybne z pomarańczami

Czas przygotowania: 40 min

1 porcja – 167 kcal

6 filetów z ryby morskiej (sola, dorsz, morszczuk – 85 dag),

6 cienkich plastrów pomarańczy,

2 łyżki soku z pomarańczy,

1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,

1 łyżka drobno posiekanych migdałów,

3 łyżki oleju,

szczypta gałki muszkatołowej,

sól, pieprz

Brytfannę wysmarować 1 łyżką oleju. Filety umyć i osączyć. Ułożyć w brytfannie i na każdym położyć plaster pomarańczy. Sok i skórkę z pomarańczy wymieszać z pozostałym olejem, solą oraz pieprzem i polać filety. Posypać gałką muszkatołową i migdałami. Piec 25 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub bagietką.

Artykuł otwarty w ramach bezpłatnego limitu

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych,
lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej.