Ryba wędzona, smażona, pieczona, a nawet surowa. Pomysłów na dania z ryb jest bez liku. Poniżej kilka z nich
Tołpyga w cytrynach
Czas przygotowania: 40 min
1 porcja – 331 kcal
90 dag filetów z tołpygi albo z dorsza,
1 mała główka czosnku,
1 budyń cytrynowy bez cukru,
1/2 szklanki zimnego mleka,
2 cytryny,
2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu,
2 łyżki kaparów,
3 łyżki sosu sojowego,
3 łyżki oliwy,
1 pęczek natki pietruszki albo bazylii, sól
Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cytryny wyszorować namydloną szczoteczką i opłukać w gorącej wodzie. Jedną cytrynę pokroić razem ze skórką w drobną kostkę, a z drugiej wycisnąć sok. Do brytfanny albo naczynia żaroodpornego wlać 1/2 szklanki wody. Dodać czosnek, sok z cytryny, pokrojoną cytrynę, pieprz, kapary, sos sojowy, oliwę oraz sól i zagotować. Włożyć rybę skórą do dołu i dusić na małym ogniu 10-15 min. Następnie zwiększyć ogień i do wrzącego sosu wlać, mieszając, budyń rozrobiony w mleku. Rybę podawać w sosie, posypaną natką pietruszki albo świeżą bazylią. (6 porcji)
Dorsz z sosem pomarańczowym
Czas przygotowania: 40 min
1 porcja – 256 kcal
60 dag filetów z dorsza,
2 pomarańcze (40 dag),
3 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki oleju,
2 łyżki masła,
1/2 łyżeczki suszonej mięty,
sól, pieprz; do przybrania: liście sałaty, listki świeżej mięty
Z jednej pomarańczy ostrym nożem ściąć cienkie, wąskie paski skórki (bez albedo), a z owocu wycisnąć sok. Drugą pomarańczę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Filety opłukać, osuszyć, oprószyć połową mięty, pieprzem i solą, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Paski skórki pomarańczowej podsmażyć na maśle, wlać sok z pomarańczy, dodać pozostałą miętę, starannie wymieszać trzepaczką. Porcje ryby ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, polać sosem, przybrać plasterkami pomarańczy i listkami mięty. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub puree ziemniaczanym.
(4 porcje)
Mintaj z ananasem
Czas przygotowania: 40 min
1 porcja – 294 kcal
8 małych panierowanych filetów z mintaja (65 dag);
do smażenia: 3 łyżki oleju
sos
1 puszka ananasa w plastrach (56 dag),
1 pęczek szczypiorku,
1/2 szklanki soku pomidorowego,
2 łyżki sosu sojowego,
1/4 łyżeczki przyprawy chili,
1 łyżka oleju,
1/2 łyżeczki mielonego imbiru, sól
Przygotować sos: plastry ananasa osączyć z syropu i pokroić na małe kawałki. Szczypiorek opłukać i pokroić na kawałki długości 2 cm. Ananas i szczypiorek podsmażyć na oleju. Dodać sok pomidorowy, sos sojowy, chili, imbir oraz sól i zagotować. Rybę usmażyć na oleju i podawać z sosem. (4 porcje)
Pstrąg z jabłkami
Czas przygotowania: 45 min
1 porcja – 443 kcal
1 kg pstrąga,
6 jabłek (1,2 kg),
1/3 szklanki mleka,
4 łyżki mąki pszennej,
4 łyżki oleju,
4 łyżki masła,
sól, pieprz
Pstrągi sprawić, umyć, natrzeć solą oraz pieprzem i odstawić do lodówki na 1 godz. Następnie maczać w mleku i obtaczać w mące. Smażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju i przełożyć na talerz. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Dusić 15 min na 2 łyżkach rozgrzanego masła (można podlać odrobiną zimnej wody) i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na jabłkach położyć ryby, na rybach wiórki pozostałego masła i piec 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Podawać z białym pieczywem. (4 porcje)
Sieja z jabłkami
Czas przygotowania: 40 min
1 porcja – 325 kcal
1 sieja lub sandacz (1,5 kg),
4 twarde, winne jabłka, np. szara reneta (80 dag),
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka majeranku,
1/4 łyżeczki cynamonu,
sól,
pieprz,
do duszenia: 2 łyżki masła;
do smażenia:
3 łyżki oleju
Rybę sprawić, opłukać, osączyć i odfiletować. Pokroić na płaty 8 x 8 cm, przyprawić solą i pieprzem. Jabłka umyć, obrać, każde pokroić na sześć części i oczyścić z gniazd nasiennych. W garnku roztopić masło, włożyć jabłka, dodać cukier, majeranek oraz cynamon i dusić na średnim ogniu 10 min. Rybę oprószyć mąką i usmażyć na oleju. Podawać z jabłkami i ziemniakami polanymi masłem. (4 porcje)
Filety rybne z pomarańczami
Czas przygotowania: 40 min
1 porcja – 167 kcal
6 filetów z ryby morskiej (sola, dorsz, morszczuk – 85 dag),
6 cienkich plastrów pomarańczy,
2 łyżki soku z pomarańczy,
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,
1 łyżka drobno posiekanych migdałów,
3 łyżki oleju,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól, pieprz
Brytfannę wysmarować 1 łyżką oleju. Filety umyć i osączyć. Ułożyć w brytfannie i na każdym położyć plaster pomarańczy. Sok i skórkę z pomarańczy wymieszać z pozostałym olejem, solą oraz pieprzem i polać filety. Posypać gałką muszkatołową i migdałami. Piec 25 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub bagietką.
Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej
Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych,
lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej.