Wybierasz się do Grecji albo szukasz w Polsce tamtejszych specjalności? Sprawdź, z jakich warzyw, owoców, ryb, słodyczy czy serów słyną poszczególne regiony Grecji.
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

1. Korfu i Wyspy Jońskie

Są tu rozległe gaje oliwne i winnice, sady (jabłka, gruszki, granaty, figi, kumkwaty – małe podłużne pomarańczki). Kto lubi słodycze, niech spróbuje migdałowego ciasta mandorlata albo miodowo-sezamowych ciastek pastelia.

2. Równina Tesalii, Epir, Grecja Centralna

Tu uprawia się pistacje, kasztany, pomarańcze, pomidory i melony oraz mało znane u nas niespliki (pomarańczowe owoce o smaku jabłek i moreli) oraz jabłuszka phiriki (czerwone, małe, aromatyczne). Raj dla myśliwych – poluje się tu na króliki, zające, jelenie i giemzy. Na półwyspie Pelion są gaje oliwne i tłocznie oliwy. W okolicach Epiru próbujemy sera metzovitiko. W Grecji Centralnej znajdują się też liczne destylarnie tsipouro (wódki z wytłoczyn winogronowych).

3. Peloponez

W regionie Kalamata rosną najlepsze greckie oliwki. Uprawia się pomidory, pomarańcze, cytryny, melony i bakłażany (okolice Nauplion i Argos), karczochy (Dalamanara) i migdały (Mykeny). Stąd przywozimy migdałowy likier soumada.

4. Attyka

Uprawy winorośli i oliwek, hodowla kóz i owiec, bogactwo ryb i owoców morza. Z okolic Aten oraz pobliskiej Eubei i Beocji pochodzi chyba najbardziej znane wino greckie, czyli retsina – wytrawne białe, o żywicznym smaku (niegdyś przechowywano je w bukłakach z koźlej skóry i konserwowano żywicą sosny alepskiej; dziś zbliżony do tamtego smak uzyskuje się, doprawiając wino kawałkami żywicy).

5. Wyspy na Morzu Egejskim i Dodekanez

Na Santorini rosną przepyszne malutkie pomidory, fasola i kapary, Patmos słynie z ryb i owoców morza oraz serów touloumotyri i mizithra. Na Dodekanezie kupujemy czerwony ser pili, który swój kolor zawdzięcza kąpielom w winie, a na Cykladach - biały owczy ser kopanisti (podobny do rokpola) o słono-ostrym, pieprzowym smaku. Z alkoholi: wytrawne wino nychteri i słodkie bursztynowe visanto dojrzewające 4-5 lat w dębowych beczkach. Na Lesbos spróbujemy najlepszego ouzo, czyli anyżówki podawanej z wodą lub na lodzie. Znane marki to Mini i Plomari, ale Grecy kupują częściej w małych lokalnych wytwórniach. Wspaniała metaxa – brandy z domieszką wina i wyciągiem z ziół – pochodzi z Samos i Limnos. Liczba gwiazdek (3, 5 lub 7) na etykiecie oznacza lata leżakowania. Po 20 latach metaxa oznaczana jest jako private reserve.

6. Macedonia i Tracja

Obie krainy słyną z hodowli owiec i produkcji serów: kasseri, myzithra, kefalotiri i manouri. W okolicach Salonik uprawia się bardzo smaczne pomidory.

7. Kreta

Tu kupujemy oliwę (60 drzewek oliwnych na mieszkańca wyspy!) – najlepiej u producenta albo na targu w Chanii – oraz miód (np. tymiankowy z Omalos). Z mocnych alkoholi są raki – wódka z wytłoczyn winogronowych (też najlepsza u producenta) – oraz mournoraki, czyli destylat z morwy, specjał wyjątkowy i trudno dostępny. Miejscowe wino ma bursztynowy kolor i smak podobny do porto lub sherry. Przeważnie kupuje się je na litry w sklepikach i kafejkach. Kreta jest ojczyzną fety (okolice Roumeli) oraz serów graviera (odmiana gruyere), katsikithia (z mleka koziego) i anthotiros (podobny do mozzarelli).

Tekst ukazał się w magazynie „Logo”.

W kolejne weekendy marca „Wyborcza” zaprasza do podróżowania do czterech krajów Tony’ego Halika: Meksyku, Francji, Grecji i Argentyny. 
W czwartek 30 marca, w "Centrum Premier - Czerska 8/10" w siedzibie Agory spotkają się miłośnicy wolności, poznawania świata, wyzwań i podróży. Gośćmi Ewy Wieczorek i Michała Nogasia będą: Elżbieta Dzikowska, Martyna Wojciechowska, Marek Kamiński, Aleksander Doba i Mirosław Wlekły - autor książki "Tu byłem. Tony Halik". Na spotkanie można zgłaszać się pod adresem tonyhalik.evenea.pl lub telefonicznie (22) 555 54 55.

Od połowy marca biografia Tony’ego Halika dostępna w księgarniach oraz na kulturalnysklep.pl i Publio.pl

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.
Komentarze
Zaloguj się
Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem