W imieniu Fundacji Instytut Spraw Publicznych wyrażamy stanowczy sprzeciw wobec działań instytucji publicznych kontrolowanych przez PiS, a polegających na nękaniu pozwami sądowymi, oraz w innych formach zastraszania profesora Wojciecha Sadurskiego, członka Rady naszej Fundacji.

Do działań tych należą między innymi:

- sprawa karna z oskarżenia prywatnego z art. 212 kk (zniesławienie w mediach) wytoczona przez TVP,
- sprawa cywilna o ochronę dóbr osobistych z pozwu TVP (krytyka na Twitterze),
- sprawa cywilna o ochronę dóbr osobistych z pozwu PiS.

Nasz protest dotyczy także innych podobnych działań zastraszających prowadzonych za pośrednictwem mediów publicznych, mediów prorządowych oraz mediów społecznościowych wobec wybitnych przedstawicieli świata nauki i kultury, którzy krytykują działania obecnych władz naruszające Konstytucję RP oraz traktatowe wartości europejskie. Ofiarami takich ataków są także członkinie i członkowie Rady Fundacji oraz Rady Programowej ISP. Ataki na te osoby są częścią niepokojącego zjawiska polegającego na organizowaniu kampanii nienawiści finansowanych ze środków publicznych, a skierowanych przeciwko osobom i całym grupom społecznym otwarcie protestującym przeciwko polityce obecnego rządu. Bardzo aktualnym przykładem takich działań jest trwająca kampania nienawiści wobec strajkujących nauczycieli. Działania takie prowadzą do niszczenia sfery publicznej oraz prowadzić mogą do aktów przemocy, których przykładem było politycznie motywowane zabójstwo prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza. Wzywamy osoby i instytucje odpowiedzialne za prowadzenie takich działań do ich natychmiastowego zaprzestania.

W imieniu Rady Fundacji:
- Przewodniczący Rady Profesor Marcin Król

W imieniu Rady Programowej Fundacji:
- Przewodnicząca Rady Profesor Monika Płatek

W imieniu Zarządu:
- Prezes Zarządu dr Jacek Kucharczyk

Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.