Panie Przewodniczący, niszczy Pan "Solidarność", niszczy Pan naszą Ojczyznę!

Pan Piotr Duda
Przewodniczący Komisji Krajowej
NSZZ "Solidarność"

Panie Przewodniczący,

gdy mówi Pan: ”Przygotujemy się do wyjścia na ulicę i policzenia się. (…) My ich czapkami nakryjemy…”, niszczy Pan "Solidarność", a deklarując gotowość do wojny domowej, niszczy Pan naszą Ojczyznę.

Jestem członkiem "Solidarności" od września 1980

W stanie wojennym byłem sądownie skazany za kontynuacje działalności związkowej, a przez następne lata represjonowano mnie na różne sposoby. Ale pozostałem wierny trwającej do dziś przynależności do związku, z której byłem dumny zarówno w PRL-u, jak i w III Rzeczypospolitej.

Dziś, po Pańskich słowach, zaczynam się wstydzić znaczka związkowego.

Widzę bowiem, że "Solidarność" przestała być związkiem NIEZALEŻNYM, a stała się przystawką rządzącej partii. Że nie ma „Solidarności”, gdy protestują górnicy i nauczyciele, gdy rozstrzyga się ustawa o zgromadzeniach, gdy atakuje się media. Że zamiast szukać kompromisu i załagodzenia konfliktu, wzywa się do siłowych konfrontacji.

Czy z takiej "Solidarności", zdradzającej swe piękne dziedzictwo, można być dumnym?

Panie Przewodniczący, niszczy Pan "Solidarność"!

Prof. Andrzej Wiszniewski
Komandor Krzyża OOP