My, Obywatele Rzeczypospolitej Polskiej, szczerze przywiązani do wartości demokratycznych, do wartości humanistycznych i do praw człowieka, związani z małopolskim Komitetem Obrony Demokracji, wierzący i niewierzący, osoby o różnym wykształceniu i korzeniach, wyrażamy nasz głęboki sprzeciw, niezgodę i zawód wobec decyzji, działań i postaw, które przyczyniły się do sytuacji, która miała miejsce w sobotę, 17 kwietnia 2016 r. w Białymstoku, a która pośrednio lub bezpośrednio podważała godność i wolność jednostki.

Pytamy: jakim państwem jest Polska, gdzie władze publiczne dają przyzwolenie na promocję organizacji jawnie nawiązujących do zbrodniczej ideologii, gdzie władze uniwersytetu nakłaniają studentów, by rezygnowali ze swej godności i wolności osobistej - w najprostszym i codziennym wymiarze - ze strachu przed atakami? Jakim państwem jest w rzeczywistości Polska, jeśli w przeddzień rocznicy wybuchu Powstania w Getcie Warszawskim ludzie ze względu na narodowość chowają się w domach? Jakim państwem jest Polska, gdzie tuż przed Światowymi Dniami Młodzieży i wizytą papieża Franciszka w chrześcijańskiej świątyni jest miejsce dla organizacji nawiązującej do ideologii, która przyczyniła się do zagłady milionów?

Miejmy w pamięci przestrogę Hannah Arendt przed banalnością zła i słowa prof. Władysława Bartoszewskiego "warto być przyzwoitym".

Znajdziesz nas na Twitterze , Google+ i Instagramie

Jesteśmy też na Facebooku. Dołącz do nas i dziel się opiniami.

Czekamy na Wasze listy: listy@wyborcza.pl

REGULAMIN użytkownika "Gazety Wyborczej" >>> Szanowni Państwo, kontynuujemy prace nad systemem komentarzy i ich ocen. Wspólnie możemy sprawić, że nasze forum będzie miejscem przyjaznym i wolnym od agresji.

Pomóżcie nam:

- nie dyskutujcie z trollami,

- jeśli widzicie komentarze, które powinny być skasowane - zgłoście je moderatorowi poprzez kliknięcie kosza przy wpisie,

- wpisy i uwagi do systemu moderacji przysyłajcie mailem na adres forum@wyborcza.pl.

Dziękujemy.

Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. Zrezygnować możesz w każdej chwili.