My, Pańscy rodacy, normalni ludzie, jesteśmy już zmęczeni tym ?podnoszeniem Polski ze zgliszcz?. Proszę, aby w swoim niszczycielskim zapale się Pan zatrzymał.

Szanowny Panie Prezesie,

Polityczne pielgrzymki do Katynia, głównie przed wyborami, budziły mój sprzeciw, ale przepychanki pomiędzy premierem a prezydentem, kto w 70. rocznicę mordu katyńskiego tam pierwszy poleci, zbulwersowały mnie do tego stopnia, że napisałam list otwarty do prezydenta Lecha Kaczyńskiego, kończąc słowami:

"Mam wielką prośbę: proszę, aby nie jechał Pan do Katynia, Panie Prezydencie. My wszyscy chcielibyśmy tam być w tym dniu i będziemy w swoich myślach, proszę przyłączyć się do nas".

Teraz proszę Pana, aby zakończył Pan swoją krucjatę przeciwko Platformie Obywatelskiej, partia ta poniosła klęskę, zresztą na własne życzenie, i wygląda to na kopanie leżącego.

My, Pańscy rodacy, normalni ludzie, jesteśmy już zmęczeni tym "podnoszeniem Polski ze zgliszcz". Proszę, aby w swoim niszczycielskim zapale się Pan zatrzymał. Depcząc najwyższe autorytety, wyrządza Pan krzywdę Ojczyźnie, a także sobie, bo za cztery lata Prawo i Sprawiedliwość przegra wybory i, parafrazując słowa poety, "zostanie po nim złom żelazny i głuchy, drwiący śmiech pokoleń".

*Maria Nurowska - polska powieściopisarka i nowelistka. Najbardziej znane jej powieści to m.in. "Hiszpańskie oczy", "Rosyjski kochanek", "Miłośnica". Jej książki przetłumaczono na 16 języków.

Znajdziesz nas na Twitterze , Google+ i Instagramie

Jesteśmy też na Facebooku. Dołącz do nas i dziel się opiniami.

Czekamy na Wasze listy: listy@wyborcza.pl

Zobacz też: Co jeszcze musi zrobić PiS, aby wyborcy się od niego odwrócili? Maj: "Zastanawiam się czy nie dojdzie do jakiegoś mocnego buntu, przełomu"

Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.
Więcej na ten temat
Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem
Pani Mario do prezesa nic nie dotrze ,on we mgle błądzi.
@echfranka w smoleńskiej mgle.
@ya.ay i szuka parówek do udowodnienia wybuchu.
@echfranka Władza i chęć odwetu go zaślepiły
@neneh siedzi sam jak Hiltler w bunkrze w 1945 i snuje niedorzeczne plany. mam nadzieje że skończy tak samo.
@echfranka Pani Nurowska jako kobieta intelektualnie dojrzała i wykształcone nie rozumie tego co rozumie każda kucharka. Kaczyński musi rozwalić wszystko co w jego otoczeniu, robi to niezmiennie od 25 lat a po śmierci brata robi to z większym zapałem.
@kowalskyy49 tylko że właśnie "kucharki" na niego głosowały !
@echfranka niektórzy fanatycy pis poprzez to forum prawdopodobnie pierwszy raz mają styczność z pisarką tak jak ci protestujący we Wrocławiu pierwszy raz w życiu mieli styczność z teatrem.
@echfranka To jest zwyczajna nie spełniona stara pierdoła!!!
@echfranka Szacunek Pani Mario, Pytam także GDZIE są przyzwoici dziennikarze ? Po zamachu na TK wszystkie gazety i strony internetowe powinny być na czarno-biało, w żałobie. Krzyczcie: PO CO NAM taki Trybunał Konstytucyjny którego orzeczenia zależą od "sponsora" który wybiera sędziego???? Co to za środowisko te święte sędziowskie krowy? jeśli nie potrafią się wybić nad oszołomów i pilnować interesu obywateli i państwa..... Tylko prof. Stępień wspomniał o "obywatelskim nieposłuszeństwie".
@kowalskyy49 Obojętnie co jeszcze z Antkiem wymyśli, piętno Kaina jest nie do zmazania.
Proszę nie rzucać pereł przed wieprze. Szkoda Pani pióra.
@Antoni Antczak to o tobie czytelniku.
@howlin_wolf Pereł (niestety) nie ma:).
@marek-wait Ale wieprz, czyli adresat, jest. A adresatem tego listu - nawet otwartego - jest jeden konkretny polityk.
@Antoni Antczak Dalsze instrukcje nie dotarły?
@Jerzy Remecki O tym czytelniku, co nienawidzi Wyborcza, ale czyta. minusuje, minusuje....Bo sluzba nie druzba.
@ar.co Czyli brak pereł dla wieprza. Wszystko gra. A może to nie są perły dla nie wieprza. Czy jest jeszcze jakaś możliwość? Może zapytać panią Marię. Byłyby jaja gdyby sie okazało, że zna logikę:).
On jest w obłędzie.On nie może sobie darować tego co zrobił. On zeświruje.
@fielmon On już ześwirował. A to, co oglądamy, to właśnie tego konsekwencje...
@fielmon rozumiem, że chodzi \\ci o to, że zabił brata?
@kiks11 Szaleńca nie powstrzyma nic,zemsta ,zemsta ,zemsta tylko to go podnieca.
@Helena Kowalska Zemsta za własne grzechy?
"Szanowny Panie Prezesie" - chciałbym zauważyć, że właściwy zwrot grzecznościowy powinien brzmieć "Panie Pośle" ewentualnie "Szanowny Panie Pośle". Dla autorki listu i dla każdego obywatela Jarosław Kaczyński jest zwykłym posłem i nikim więcej. Prezesem on jest tylko dla swoich podwładnych, czyli członków partii Prawo i Sprawiedliwość. No chyba, że autorka listu jest członkiem tej partii, to co innego. Ale chyba nie jest. Przestańcie wszyscy mu tak "prezesować", bo raz że to niewłaściwe, a dwa utwierdza go w przekonaniu o swojej wyjątkowości i nadrzędnej funkcji nad obywatelami. Szczególnie dziennikarze powinni się od tego powstrzymać, bo co wywiad z Kaczyńskim, to mu każda dziennikarzyna per "Panie Prezesie" wali.
@northwind79 Wielkością swego intelektu powaliłeś mnie, że hej!
@waldeck_13 W tym wypadku slowo prezes to ironia.
@waldeck_13 Teraz jest powrot do Panie Premierze prZeciez. Arcy ekscelencja. Klekajcie narody'
@waldeck_13 "Prezes", osobliwie z wielkiej litery juz dawno stalo sie kpiną i inwektywą...
@northwind79 Redaktor jest określeniem zawodowym, tak jak kierowca, górnik czy np. informatyk. Nie jest określeniem zależności służbowych. Natomiast prezes, dyrektor, kierownik to określenia hierarchiczne w danej organizacji (partii politycznej, firmie, fundacji itp.) i dotyczą tylko osób powiązanych zależnościami służbowymi w tej organizacji. Nie jestem pewien tylko, czy zaślepiony antysemityzmem i nienawiścią do drugiego człowieka jesteś w stanie pojąć tak proste fakty.
@waldeck_13 Na tej samej zasadzie do byłych już prezydentów, rektorów itp zwraca się per "panie prezydencie" czy "panie rektorze", nawet jeśli aktualnie nie piastują tych stanowisk. Ciekawe, co na to językoznawcy.
@waldeck_13 To taki polski wredny poddańczy zwyczaj, wślizgiwania się komuś w tyłek. Polska i Austria mają tutaj wiodącą rolę. Kulturalny człowiek będzie się zwracał Panie Kaczyński, Panie Kowalski itp. Tak jest w wielu krajach. Ale Polak tego nie zrozumie.
Poseł Jarosław Kaczyński z całą pewnością ma gdzieś jakiekolwiek nawoływania czy apele, a to z tej prostej przyczyny, że jest psychopatycznym mitomanem i on upaja się z władzą, dziel i żądź. Jest tylko On i pozostały Gmin, który on ma w głębokim poważaniu i kompletnie jest mu obojętne co tam z ludźmi się dzieje.
@abcdem Państwo z PO powinniście jednak trzymać poziom. Kiedyś tę partię kojarzono z inteligencją. A teraz? No chłopstwo to nie jest bo ci siedzą na lewo, ale...niewiele brakuje.
@marek-wait Ująłbym to właściwiej, niech ten ch... w końcu zdechnie. Byłby to koniec naszych problemów.
@abcdem żądź. poprawnie rządź. Pozdrawiam
Święte słowa. Ale do tego psychopaty nic nie dotrze.
@olaf110 Psychopatę wysłać do psychiatryka ,coby go przebadali i ew. zatrzymali. W Konstytucji nic niema na temat psychopatów, w rodzaju Kaczyńskiego.
Mam dziwne przekonanie,że prezespan ma w dupie takie listy.
"za cztery lata Prawo i Sprawiedliwość przegra wybory" Pani Mario, jest Pani w błędzie. PiS za cztery lata albo nie dopuści do wyborów, albo tak zmajstruje ordynację wyborczą i PKW, że PiS zapewni sobie zwycięstwo. A jak nie, to wystarczy jedna uchwała, która stwierdzi, że wybory wygrał PiS.
@masabrutto jak państwo będzie sprawnie działać i będzie żyło sie lepiej to nie ma problemu..chyba,że dla jakiegoś oszołoma i szkodnika..:)
@masabrutto PIS wygra bo poważnej opozycji brak. Ta najliczniejsza grupa to śmierdzące lenie i wolą wyjść z sali zamiast dyskutować. Wszystko jedno. Rząd, czy oPOzycja. Najważniejsze to nic nie robić. Długi spłacimy wszyscy:).
@masabrutto Białoruska laureatka Nobla słusznie zauważyła, że ważne jest to kto liczy wyborcze głosy! Tylko tyle i aż tyle. PiS da radę! A my się znowu obudzimy z ręką w nocniku!