Lubimy grzyby jeść i – jeszcze bardziej – zbierać. Kiedyś, choć cenione za walory smakowe, uważane były za bezwartościowe, jeśli chodzi o składniki odżywcze. Dziś dietetycy uważają, że mają działanie prozdrowotne. Ale tylko te jadalne! Koniecznie nauczmy się je odróżniać od trujących i niejadalnych. Pomoże w tym przewodnik grzybiarza.

A zatem – na grzyby! Koniecznie z "Atlasem grzybów" w ręku.

Dzięki lekturze atlasów:

  • nauczymy się rozpoznawać popularne gatunki jadalne,
  • dowiemy się, gdzie najczęściej występują,
  • poznamy grzyby trujące i nie włożymy ich do koszyka,
  • nie zniszczymy gatunków chronionych.

Pomogą nam duże zdjęcia, dokładne opisy i praktyczne rady. 

"Atlas grzybów" w poniedziałek, 9 sierpnia i we wtorek, 10 sierpnia w "Wyborczej".