Chemia ratuje nam zdrowie i życie, z czego nie zawsze zdajemy sobie sprawę. Dzięki niej jemy potrawy bez trujących pleśni, grzybów, dobrze zakonserwowane i świeże. To również dzięki chemii schłodzone wino w letni wieczór ma tak wspaniały smak, a spożywanie mięsa nie grozi zatruciem jadem kiełbasianym. Jest jednak i druga strona medalu, o której piszemy w naszych dodatkach. Gdzie występują szkodliwe substancje, jak je wykryć i czym zastąpić? Dodatki specjalne "Czarna lista składników żywności" już w środę, 26 sierpnia i czwartek, 27 sierpnia w "Wyborczej"

Eksperci ostrzegają, że nadmiar chemii w naszej żywności może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Przetworzona, naszpikowana barwnikami, konserwantami, emulgatorami i wzmacniaczami smaku żywność mieni się barwami niczym z tablicy Mendelejewa. Niektóre z nich, spożywane w nadmiarze, mogą znacząco zwiększać ryzyko ciężkich chorób z nowotworami włącznie. Część, jak cukier, sól i tłuszcze, stała się przekleństwem nie tylko kuchennym, ale też cywilizacyjnym, prowadząc do epidemii otyłości i cukrzycy. Przedstawiamy ich listę z oczywistym zastrzeżeniem: to nie chemia w żywności powoduje nasze kłopoty ze zdrowiem, tylko jej nadmiar. Przewodnik po najczęściej stosowanych dodatkach chemicznych ma więc służyć podniesieniu świadomości konsumenckiej. Drukujemy go po to, by czytając skład ulubionych czipsów czy napoju gazowanego, nie rozkładać bezradnie rąk, tylko podejmować racjonalne decyzje. Chemia w kuchni jest błogosławieństwem, pod warunkiem jednak, że stosujemy ją z umiarem.

Ponadto w naszych dodatkach podpowiadamy:

  • Czym zastąpić cukier i sól?
  • Kiedy jogurt owocowy naprawdę jest owocowy?
  • Jaką czekoladę wybrać?
  • Kto powinien zrezygnować z napojów izotonicznych?
  • Dlaczego nie powinniśmy jeść serków topionych?

Dodatki specjalne „Czarna lista składników żywności” już w środę, 26 sierpnia  i czwartek, 27 sierpnia w „Wyborczej”

Więcej
    Komentarze
    Zaloguj się
    Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem
    ''czarna lista składników spożywczych" jest niedostępna w prenumeracie?
    już oceniałe(a)ś
    2
    0
    dostępna - kliknij na dzisiejsze wydanie papierowe
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    czarna lista składników żywności - jest niedostępna ?
    już oceniałe(a)ś
    0
    0