1. Pobudza mózg do pracy. Badania pokazały, że już kilka kostek gorzkiej czekolady może poprawić koncentrację i wpłynąć na pamięć.

  2. Dodaje energii. Zawiera węglowodany, magnez, potas, żelazo, fosfor, wapń i niewielkie ilości cukru, dzięki czemu skutecznie pobudza organizm.

  3. Chroni serce i mózg. Kakao, główny składnik czekolady, zawiera dużo flawonoidów o nazwie flawanole. Zwiększają one produkcję tlenku azotu w organizmie, co z kolei obniża ciśnienie krwi i zapobiega zawałowi serca. Dzięki temu regularne jedzenie ciemnej czekolady o połowę zmniejsza ryzyko zawału serca. Flawonoidy zapobiegają też miażdżycy i zakrzepom, hamując procesy utleniania "złego" cholesterolu.

  4. Łagodzi kaszel. Już w XVIII wieku czekolada była sprzedawana w aptekach i wykorzystywana jako lekarstwo na ból gardła. Zawarta w niej teobromina hamuje kaszel skuteczniej niż np. kodeina stosowana w tabletkach na ból gardła.

  5. Poprawia nastrój. Po jej zjedzeniu wzrasta poziom serotoniny i endorfin w mózgu, co poprawia nastrój i przeciwdziała depresji.

Pyszna i wartościowa!

Wszystkie te zalety sprawiają, że czekolada jest doskonałym stymulatorem szarych komórek wielbicieli wyzwań intelektualnych.

Skupieniu umysłowemu często towarzyszyło podjadanie. Mimowolne, często nieświadome, kiedy to ręka sama sięgała do miseczki stojącej obok.
To, co się podjada, ma ogromne znaczenie. Produktem, który jest smaczny, pożyteczny dla organizmu i jednocześnie dostarcza przyjemnych walorów smakowych jest właśnie czekolada.

Kiedy jesteśmy skupieni, smakujemy ją bardziej i intensywniej, odkrywamy jej nieznane dotąd walory. Umysł w stanie intensywnego wytężenia bardziej odczuwa bodźce, które do niego docierają.

Po zjedzeniu czekolady mózg jest pobudzony i spragniony wysiłku, ciało pełne energii i żądne wyzwań, a dobry nastrój tylko potęguje chęć zmierzenia się z czymś nowym. Wtedy sięgnij po krzyżówki!

Możesz je rozwiązywać w aplikacji na twoim telefonie, szybko i wygodnie. Pobierz je ze swojego sklepu AppStore lub GooglePlay.

Smakuj, delektuj się i wiedz, że to wszystko działa tylko na twoją korzyść, bez wyrzutów sumienia o nadprogramowe kalorie!

CZY WIESZ, ŻE...

Ekstrakt z ziaren kakaowca o nazwie Lavado zapobiega tworzeniu się złogów białek beta-amyloidowych, które zaburzają pracę mózgu w chorobie Alzheimera. Do takich wniosków doszli naukowcy z Icahn School of Medicine w USA. O skuteczności Lavado decyduje niski stopień przetworzenia, jakiemu poddawane są ziarna, ograniczający się niemal wyłącznie do płukania i rozdrabniania. W przeciwieństwie do innych odmian nie jest tu stosowana fermentacja. Dzięki temu w ziarnach kakaowca nie ulegają zniszczeniu polifenole. 
Oprac. mbor