Sposób żywienia ma ogromny wpływ zarówno na rozwój jak i leczenie endometriozy. Co jeść? Co sprzyja naszej mikrobiocie? "Tylko Zdrowie" w piątek w "Wyborczej".

Uważa się, że jedną z przyczyn rozwoju endometriozy jest zanieczyszczenie środowiska dioksynami. A te są obecne m.in. w żywności – głównie mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego, jajkach i nabiale. Badania pokazały, że kobiety, które mają endometriozę mają też wyższą zawartość dioksyn oraz związków do nich podobnych we krwi. Na stronach „Tylko Zdrowia” odpowiadamy:

  • Czym jest i jakie są przyczyny endometriozy?
  • Czym są dioksyny?
  • Jaka dieta jest skuteczna profilaktyce i łagodzeniu objawów endometriozy?
  • W jakie witaminy powinna być bogata dieta kobiet chorujących?
  • Czym jest dysbioza jelitowa u kobiet cierpiących na endometriozę?

Ponadto na stronach „Tylko Zdrowia”:

  • Czy najnowsza terapia leczenia raka wątroby jest skuteczna?
  • Kiedy dotrze do Polski?
  • Dlaczego rak trzustki jest tak trudny do leczenia?
  • Jak miejsce zamieszkania wpływa na skuteczność leczenia raka?

„Tylko Zdrowie” już w piątek, 21 lutego w „Wyborczej”.

Więcej
Komentarze
Zaloguj się
Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem
Rzeczywiście dieta pomaga, trafiłam do medicover, do dr Jacko z podejrzeniem endometriozy, a po zdiagnozowaniu jej u mnie Pani dr dała namiary na fizjoterapeutę i dietetyka, to mi pomoże dotrwać do zabiegu
już oceniałe(a)ś
1
0