Cukrzyca najczęściej kojarzy się nam z restrykcyjną, trudną do utrzymania dietą i wyrzeczeniem się kulinarnych przyjemności. Czy słusznie? Absolutnie nie! Dodatek specjalny „Przepisy dla diabetyków” już w czwartek 14 listopada w „Wyborczej”.
O diecie przy cukrzycy krąży wiele mitów i stereotypów. Tymczasem jest to zwyczajna dieta z ograniczoną ilością cukrów prostych i tłuszczów nasyconych, zalecana także zdrowym osobom w celu zachowania dobrej kondycji jak najdłużej. W naszym dodatku podpowiadamy:
- Jakie produkty powinniśmy wykluczyć z diety?
- W jakie składniki odżywcze powinna być bogata dieta diabetyka?
W tym dodatku znajdziecie również wiele inspiracje do przygotowania bardzo smacznych i zdrowych dań przyjaznych diabetykom. Krok po kroku pokazujemy jak przygotować m.in.:
- Nocną owsiankę bez gotowania
- Grzybowy kisz
- Zielony omlet owsiany z pomidorem
- Zupy krem z: dyni i jarmużu, cukinii,
- Grillowaną pierś kurczaka na warzywnym makaronie
- Potrawka z indyka a’la strogonow
- Łódeczki z cukinii faszerowane mięsem mielonym i pieczone pomidory
- Jajka sadzone z ziemniakami i lekkim bigosem
- Łosoś pieczony w liściach kapusty
Praktyczny dodatek „Przepisy dla diabetyków” już w czwartek, 14 listopada w „Wyborczej”