Cukrzyca najczęściej kojarzy się nam z restrykcyjną, trudną do utrzymania dietą i wyrzeczeniem się kulinarnych przyjemności. Czy słusznie? Absolutnie nie! Dodatek specjalny „Przepisy dla diabetyków” już w czwartek 14 listopada w „Wyborczej”.

O diecie przy cukrzycy krąży wiele mitów i stereotypów. Tymczasem jest to zwyczajna dieta z ograniczoną ilością cukrów prostych i tłuszczów nasyconych, zalecana także zdrowym osobom w celu zachowania dobrej kondycji jak najdłużej. W naszym dodatku podpowiadamy:

  • Jakie produkty powinniśmy wykluczyć z diety?
  • W jakie składniki odżywcze powinna być bogata dieta diabetyka?

W tym dodatku znajdziecie również wiele inspiracje do przygotowania bardzo smacznych i zdrowych dań przyjaznych diabetykom. Krok po kroku pokazujemy jak przygotować m.in.:

  • Nocną owsiankę bez gotowania
  • Grzybowy kisz
  • Zielony omlet owsiany z pomidorem
  • Zupy krem z: dyni i jarmużu, cukinii,
  • Grillowaną pierś kurczaka na warzywnym makaronie
  • Potrawka z indyka a’la strogonow
  • Łódeczki z cukinii faszerowane mięsem mielonym i pieczone pomidory
  • Jajka sadzone z ziemniakami i lekkim bigosem
  • Łosoś pieczony w liściach kapusty

Praktyczny dodatek „Przepisy dla diabetyków” już w czwartek, 14 listopada w „Wyborczej”