Insulinooporność najczęściej zaczyna się od otyłości. Potem może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2, chorób układu sercowo-naczyniowego i raka jelita grubego. Jak się jej przeciwstawić? Czytaj w piątek w „Wyborczej” na stronach Tylko Zdrowia.
Insulina to hormon wytwarzany przez komórki beta wysp trzustkowych. Jej zadanie polega na obniżeniu stężenia glukozy we krwi. Normalnie ten układ doskonale działa. Po posiłku w naszej krwi pojawia się uwolniona glukoza, w odpowiedzi na to trzustka produkuje insulinę, która wprowadza glukozę do komórek. Problem pojawia się wtedy, kiedy nasz organizm dostaje zbyt wiele energii w stosunku do tego, co może wydatkować w swoich procesach. Wtedy nasze zarządzanie glukozą zaczyna szwankować. Na stronach piątkowego "Tylko Zdrowia" podpowiadamy:
- Co może być przyczyną insulinooporności?
- Jakie są jej objawy?
- Jak ją wykryć i odpowiednio leczyć?
Ponadto w wydaniu:
- Czy zimne dłonie świadczą o problemach z krążeniem?
- Co mają słone przekąski do bezsenności?
- Jak prawidłowo leczyć zęby?
- Historia viagry.
"Tylko Zdrowie" już w piątek, 11 października w „Wyborczej”.