Apetyt na bezmięsne posiłki rośnie. Wszyscy szukamy inspirujących przepisów, które pomogą nam wyczarować ciekawe dania z sezonowych warzyw. Jamie wychodzi nam naprzeciw – przepisy z jego nowej książki zawierają mnóstwo pomysłów na proste, pyszne i przystępne cenowo posiłki warzywne. Kilka z nich przedstawiamy w specjalnym dodatku do „Wyborczej”

Dzięki prezentowanym w niej przepisom ze skromnego selera, niepozornej natki i zwykłych ziemniaków wyprawisz barwną i bogatą ucztę. Jamie chce nas przekonać, że kuchnia bezmięsna może być smaczna i sycąca; że dania z warzyw to wcale nie kilka smętnych listków i nieustanna nostalgia za stekiem. Książka przyda się każdemu – mnóstwo inspiracji znajdą tu wegetarianie, roślinożercy, piątkowi jarosze oraz wszyscy, którzy chcą wypróbować nowe ciekawe przepisy. Warzywny Jamie jest naszym sojusznikiem. W dodatku znajdziesz przepisy na:

  • Warzywne chili z czarnym ryżem, ostrą salsą i jogurtem z chili,
  • Śródziemnomorski ryż z warzywami z zielonym pesto, tapenadą i kremową mozzarellą z bazylią,
  • Strogonow grzybowy z chrupiącymi korniszonami, aromatycznymi kaparami i sosem z pietruszką i whisky,
  • Tadżin warzywny z szafranem, kiszoną cytryną, morelami, migdałami i puszystym kuskusem,
  • Naleśniki szpinakowe z awokado, pomidorami, serkiem wiejskim i chili z kolendrą,
  • Potrawka kalafiorowa w stylu greckim, z oliwkami, cytryną, świeżymi pomidorami i młodymi ziemniakami z groszkiem.


Przepisy z najnowszej książki Jamiego Olivera już w czwartek, 24 października w „Wyborczej”.