Bój się cukru! Kochaj warzywa! Jak sól niszczy naczynia i dlaczego tłuszcze trans są najgorsze? M.in o tym przeczytasz w czwartkowym dodatku "Wyborczej"

Nadciśnienie, wysoki cholesterol, otyłość prowadzą do chorób serca. Odpowiednia dieta w przypadku tych dolegliwości ma kluczowe znaczenie dla leczenia. W naszym dodatku na 24 stronach podpowiadamy co jeść, a czego bezwzględnie unikać. Odpowiadamy na pytanie dlaczego warto ograniczyć solenie, jak zgubnie działa cukier i dlaczego na liście produktów zakazanych znalazły się tłuszcze trans.

O soli:
„Wysoki poziom sodu w diecie zwiększa uczucie głodu. Uczeni przeprowadzili testy na rosyjskich kosmonautach, którzy uczestniczyli w programach symulacji lotu. Mężczyźni żyli w ściśle kontrolowanym środowisku przez wiele miesięcy, byli więc idealnym obiektem badań. Okazało się, że astronauci byli bardziej głodni, gdy ich poziom sodu we krwi był wyższy. Powoduje obrzęki Jony sodu i chloru zaburzają transport wody w organizmie. Po słonej uczcie w płynach ustrojowych pojawia się zbyt dużo sodu, który nie pozwala na prawidłowe odprowadzenie wody z komórek. Spuchnięte kostki, wzdęty brzuch, obrzęk twarzy i rąk to nic innego jak woda zatrzymana w przestrzeni międzykomórkowej. Nadmierne spożycie soli prowadzi do zaburzeń metabolizmu tkanki tłuszczowej”.

O tłuszczach trans:
Tłuszcze trans to szczególny rodzaj właśnie nienasyconych kwasów tłuszczowych. – Występują one naturalnie w niektórych produktach, np. w przetworach mlecznych czy mięsie przeżuwaczy krów lub owiec, lecz powstają także poprzez przemysłowe, częściowe uwodornienie lub utwardzenie olejów roślinnych, czyli dodanie wodoru pod wysokim ciśnieniem, dzięki czemu z konsystencji płynnej przechodzą w stałą.

Specjalny dodatek "Dieta dla serca" w czwartek 27 września z "Gazetą Wyborczą"

Komentarze