Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Bikont urodził się w 1955 roku w Poznaniu. Był reżyserem, dziennikarzem i publicystą, a w PRL-u działaczem opozycji. 

Od 1989 roku do 2001 był dziennikarzem „Gazety Wyborczej”. W 1990 wydał razem z żoną, Anną Bikont, książkę "Małe Vademecum Peerelu". W latach 90. nakręcił też kilka filmów dokumentalnych, m.in.: "Żnin - Paryż - Wenecja, czyli sceny z życia prowincji" (1992-1993), "Włodzimierz Borowski" (1994), "Praffdata" (1995), "Z Czeczotem przez niebo i piekło" (1999), "Stół bez kantów" (1999).

Piotr Bikont nie żyje. Był "ostatnim Mohikaninem dokumentu"

Dokument był jego żywiołem. - Od czasów studiów interesował mnie jedynie film dokumentalny i eksperyment. Czasem myślę o sobie jak o Ostatnim Mohikaninie Dokumentu - opowiadał w rozmowie z "Wyborczą" w 2006 roku. - Trafiłem na moment. Dokumentowałem najważniejsze zdarzenia lat 80. Strajki w gdańskiej stoczni, a po latach obrady Okrągłego Stołu - tłumaczył.

Znany był też jako recenzent kulinarny. W wywiadzie w 2006 roku opowiadał, jak nim został: - Robiłem film o "Gazecie Wyborczej" i byłem na zebraniu, na którym powstawał kolorowy "Magazyn". Ktoś zaproponował, by była w nim rubryka kulinarna, tylko nie wiedział, kto mógłby ją prowadzić. Zza kamery zaproponowałem, że mogę to być ja. No i tak się stało.

Fot. Igor Morye / AG

Z Robertem Makłowiczem stworzył duet publicystów kulinarnych, publikujący we "Wprost" (w latach 2002-2005), a następnie w "Newsweek Polska" (od 2005). Razem z Robertem Makłowiczem wydał książki: "Listy pieczętowane sosem, czyli gdzie karmią najlepiej w Polsce. Przewodnik" (2001), "Dialogi języka z podniebieniem" (2003), "Stół z niepowyłamywanymi nogami" (2007), a samodzielnie: "Polska na widelcu" (2005), "Polska. Nawigator kulinarny" (2007), "Kuchnia żydowska według Balbiny Przepiórko" (2011).

Piotr Bikont na zdjęciach fotoreporterów "Gazety Wyborczej" >>>

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie

Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi

Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. Zrezygnować możesz w każdej chwili.