Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Już od kilkunastu lat co roku odbywa się Tydzień Wege - impreza, której założeniem jest przybliżenie szerokiej publiczności diety roślinnej. Co roku można było wziąć udział w spotkaniach i dowiedzieć się, jak zacząć swoją przygodę z wegetarianizmem, dlaczego to dobre dla naszego zdrowia i planety, oraz spróbować dań najlepszych restauracji i producentów żywności pochodzenia roślinnego. Nie znaczy to oczywiście, że mięsożerca nie znajdzie tam nic dla siebie - z myślą o szerokim gronie odbiorców coraz więcej firm tworzy produkty przypominające smakiem i wyglądem tradycyjne mięso - różnica jest jedna: przy ich produkcji nie ucierpiało żadne zwierzę.

Koronawirus pokrzyżował plany organizatorów, dlatego zdecydowali się przenieść Tydzień Wege do sieci. 

Na facebookowym profilu wydarzenia organizowanego przez fundację Viva! w dniach 18-24 maja pojawią się transmisje, których głównym celem będzie promocja diety roślinnej i zdrowego stylu życia.

- Poprzednie edycje obejmowały głównie wydarzenia w Warszawie, na które trzeba było się wcześniej zapisać albo kupić bilet. W tym roku w Tygodniu Wege może uczestniczyć każdy w Polsce i na świecie, wszystkie transmisje są darmowe - podkreśla współorganizująca festiwal Magdalena Góra z organizacji Viva!.

W programie m.in. wykład “Intensywna terapia kardiologiczna na Twoim talerzu” doktora nauk medycznych Tomasza Jeżewskiego i spotkanie z Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem z bloga Atelier Smaku, którzy pokażą, jak w domowym zaciszu przygotować pyszne dania roślinne wspierające odporność. Będą też spotkania “Wegańska rodzina”, podczas których dietetyczki Katarzyna Rećko i Hanna Stolińska opowiedzą o ciąży na diecie wegańskiej i  wegetariańskich rodzinach.

O tym, jak hodowla zwierząt na mięso i nabiał wpływa na Ziemię, opowie ekonomistka Monika Kuźniewska. Odbędzie się też spotkanie na temat szkodliwości dla planety produkcji oleju palmowego - ten temat przybliży dr hab. Andrzej Węgiel z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, inicjator akcji „Nie jem palmowego. Chronię orangutany”.

Będą też spotkania ze znanymi z internetu osobami promującymi dietę roślinną: Orestesem Kowalskim, Karoliną Sobańską, Anną Sudol, Karoliną Gawrońską z bloga Savory or Sweet i wegańskim kulturystą Adamem Kuncickim.

A co z kulinarnymi atrakcjami? W tym roku nie będzie można spróbować wegetariańskiego jedzenia na miejscu, ale organizatorzy mają inny pomysł.

- W czasie transmisji będą organizowane konkursy. To świetna okazja, aby roślinne produkty od sponsorów trafiły do mieszkańców mniejszych miast i miejscowości - mówi Magda Góra.

Szczegółowy plan imprezy znajdziecie pod tym linkiem. Organizatorzy przygotowali też specjalny e-book z przepisami i informacjami dietetycznymi.

„Wyborcza na Zielono” jest partnerem medialnym XIV Tygodnia Wege


 

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie

Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi

Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. Zrezygnować możesz w każdej chwili.