Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Mam małą gastronomię w Sopocie. Zadzwoniłem dziś (7 października) do Ministerstwa Zdrowia, że proszę o wytyczne co do soboty ze względu na czerwoną strefę. Mam zamykać o 22.00 czy nie ?

Bo przecież trzeba uprzedzić pracowników i klientów.

Poniżej informacje, jakie uzyskałem:

 Obdzwoniłem kilka departamentów Ministerstwa Zdrowia. Nikt nic nie wiedział

Jedna z urzędniczek powiedziała, że ona pewnie wie tyle, co ja.

Inna, że w sumie to dobre pytanie jej zadałem.

Kolejna, że ona merytorycznie to nie jest przygotowana.

Finalnie trafiłem do działu prawnego, który pisze te rozporządzenia, i tam otrzymałem informację, że piszą rozporządzenie, które wchodzi w sobotę, ale nie mają jeszcze wytycznych, co tam napisać...

Że dostaną informacje jutro, a wydadzą rozporządzenie w piątek.

czytelnik, przedsiębiorca

Czekamy na Wasze listy, opinie, komentarze:listy@wyborcza.pl

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie

Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi

Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. Zrezygnować możesz w każdej chwili.