Na grupie Koronawirus rzetelnie/Grupa Gazety Wyborczej czytelnicy napisali, co jedzą i co gotują w tych trudnych dla nas czasach. Wśród przepisów dominują kiszonki na zwiększenie odporności oraz zupy. Czytelnicy coraz częściej pieką chleby i bułki.
Obiad Fot. Kaśka
Grochówka Fot. Kaśka
Czytelnicy wymieniają się przepisami i wzajemnie inspirują
Halina pisze, że trzyma się z daleka od ciast, bo tuczą. Dodaje: "Stawiam na rosołkowe inhibitory (cokolwiek to oznacza), okraszam kurkumą i czarnuszką. Tak na wszelki wypadek...".
Małgosia i Estera jedzą dużo zup. Estera dodaje, że robi domowy makaron, a także piecze chleby i bułki. Wspomina także makaron, który robiła jej babcia, był bardzo drobno krojony.
Grażyna pisze: "Ja kiszę marchewkę z czosnkiem na odporność, a wczoraj tez miałam pizzę, bo drożdże już wołały o zużycie". Małgorzata odpowiada, że kisi "jeszcze por, cukinię, paprykę i rzodkiewkę. Są naprawdę smaczne, no i zdrowe". Czytelnicy dzielą się przepisami, dyskutują, jak co przygotowują, i wzajemnie się inspirują. Wrzucają zdjęcia przygotowywanych potraw. Nie stronią od kuchni chińskiej i sushi.
Kiszonki Fot. Grażyna
Obiad w czasach epidemii koronawirusa Fot. Anna
Placki Fot. Teresa
Świąteczny mazurek. Idealny na wielkanocny stół. Polecamy wideo! Zainspirujcie się.
Powoli szykujecie się już do Wielkanocy. Rządzą wypieki!
Brownie czekoladowe Fot. Kaśka
Wielkanoc tuż-tuż!
Prosto: sałatka z fasoli, ziemniaki z ziołami, żurek. Albo wykwintnie: mus z awokado i zupa tajska. Zobacz (a może też spróbuj), co gotują na święta redaktorzy "Gazety Wyborczej". Przeczytacie o tym w Wyborcza Classic. Alicja Dąbrowska, redaktorka działu zagranicznego, sałatkę fasolową - arcyprostą i przepyszną. A Piotr Stasiński poleca ziemniaki z ziołami. Sam mówi: "To nasze specialite de la maison. Zawsze je robię sam i za każdym razem nieco inaczej, bo cała zabawa to improwizacja".
* Część pierwsza przepisów Czytelników do przeczytania tutaj
Jajka rządzą!
Jajka na twardo to bardzo wdzięczny temat kulinarny. Bo w zasadzie, do czego nie pasują? Jajka faszerowane są smaczne i zdrowe. Czytelnicy podzielili się swoimi przepisami na Instagramie Wyborczej.
Gotowanie z Katarzyną Bosacką! #GotujzBosacką
Prosto i szybko. Do 45 minut. Katarzyna Bosacka gotuje z produktów, które zostały jej w lodówce. Przepisy Bosackiej znajdziecie na Wysokich Obcasach.
Również najlepsi polscy restauratorzy i szefowie kuchni w czasie kwarantanny dzielą się sekretnymi recepturami, które można wykorzystać, przygotowując Wielkanoc a także po świętach. Więcej przepisów znajdziecie tutaj.
***
Co gotujecie w czasie epidemii koronawirusa? Czekamy na Wasze popisowe dania. Stwórzmy razem wielką księgę kucharską. Czekamy na Wasze przepisy pod adresem listy@wyborcza.pl. Piszcie też na grupie na Facebooku Koronawirus rzetelnie/Grupa Gazety Wyborczej
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. Zrezygnować możesz w każdej chwili.