Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Na grupie Koronawirus rzetelnie/Grupa Gazety Wyborczej czytelnicy napisali, co jedzą i co gotują w tych trudnych dla nas wszystkich czasach. Wśród wszystkich przepisów dominują ciasta i... pierogi.

* Druga część przepisów czytelników do przeczytania tutaj. 

Agata napisała, że z braku drożdży naszło ją na upieczenie ciasta drożdżowego. 

Ciasto drożdżoweCiasto drożdżowe Fot. Agata, archiwum prywatne

Anna radzi nam, aby wyhodować zakwas. Można z niego zrobić własny chleb, pizzę lub żurek. To świetna i niedroga inwestycja. 

Kasia proponuje zupę pomidorową i rybę pieczoną w cytrynie. A na wzmocnienie? Napój huhu, czyli przegotowana woda z łychą miodu lipowego i sokiem z połowy cytryny. 

Natomiast Edyta proponuje... pierogi! 

PierogiPierogi Fot. Edyta, archiwum prywatne

Co jeszcze jemy w czasie epidemii koronawirusa? 

Czytelnicy polecają chińszczyznę w curry z ryżem, gołąbki, naleśniki z warzywami, dużo warzyw, pieczone ziemniaki, placki ziemniaczane, flaki, fasolkę po bretońsku, rosół. Małgorzata śmieje się, jemy "wszystko, co jest smaczne i niezdrowe". Ponadto barszcz czerwony na własnym zakwasie z buraków, krokiety z farszem z kiszonej kapusty z grzybami, smażone boczniaki, zupę z soczewicy. A na deser rogaliki! 

Grażyna napisała na Facebooku Gazety Wyborczej: "Ja męczyłam się z chlebkiem ale warto było. Na własnym zakwasie! Pycha!!". Pani Justyna martwi się, bo skończyły jej się pomysły, a jak pisze "dzieciaki jeszcze trzy tygodnie w domu". Do tej pory zdążyła ugotować: karpatkę, maślankowca z owocami, muffinki czekoladowe, sałatki na kolację, tosty, ryż z jabłkami, makaron z serem i owocami. 

Paola pociesza Panią Justynę, pisząc: "Damy radę"! Sama przygotowała dla swojej rodziny: knedle ze śliwkami, naleśniki, kopytka, jabłecznik oraz zupy: pomidorową, ogórkową oraz zalewajkę. Ewelina postawiła na burgery wołowe z batatami. 

Jak większość czytelników Wyborczej, Alicja postawiła na wypieki. Zrobiła już sernik na zimno, a w planach ma upieczenie sernika z pianką i brzoskwiniami. Anka zaś pisze, że upiecze brownies!

Do słodkich przepisów czytelnicy dorzucają także: biszkopt z truskawkami i jagodami, szarlotka na kruchym cieście, galaretka z owocami, placuszki z dyni z dżemem jeżynowym. 

Jadwiga szykuje się już do zrobienia racuchów z jabłkami. Zaś Monia upiekła już bułeczki i jak pisze "pachną obłędnie". Iza zaś przygotowała trufle z daktyli. 

Czytelników Wyborczej nie opuszcza poczucie humoru

Jedna z Czytelniczek zwraca uwagę na słowa trenera personalnego Kuczaja: "Niektórzy z tej kwarantanny wyjdą, a niektórzy wypełzną. Dbajcie o siebie". Małgorzata dopisuje, że "pogryzła by sobie polskiej kiełbasy wiejskiej". I dodaje, że "widzę, że intensywnie poprawiamy sobie humor". 

Alicja przedstawiła całe menu. "Wczoraj zupa ogórkowa banał, dzisiaj duszona pierś z indyka ze śliwkami i czosnkiem niedźwiedzim do tego ogórek kiszony opcjonalnie mus jabłkowy, czarna babka upieczona tak więc byt zapewniony".

Podobnie u Danuty. "Schabowe z polędwiczek, fasolka po bretońsku, pierś z kurczaka z warzywami i ryżem w sosie słodko-kwaśnym, warzywa na patelnie z mięsem mielonym i kaszą gryczaną, kotlety mielone, pierogi wszelkiego rodzaju, placki ziemniaczane, makaron z jajkiem i podsmażaną kiełbaską, CHLEB, ciast nie piekę I na nowy tydzień znowu trzeba coś wymyślać. Oczywiście do tego kilka zup - fasolowa, pomidorowa, rosołek". 

Gotowanie sprzyja zacieśnieniu więzi rodzinnych 

Czytelnicy zaczęli piec chleby. Aneta pisze, że już drugi dzień piecze z synem chleb. Był już bananowy i jak sama potwierdza wyszedł pyszny. Chleby piecze również Gosia. Chleb na zakwasie, z orzechami.

Nie zapominacie o wegetarianach 

Aga pisze, że czas kwarantanny sprzyja czyszczeniu lodówki. Warzywa, paneer, zielone curry, mleko kokosowe, czerwona soczewica. Perfekcja dla wegetarian - jak pisze. 

Gotowanie w domuGotowanie w domu Fot. archiwum prywatne

Koronawirus. Gotuj i #zostanwdomu 

A co powinni jeść ci, którzy nie mogą spożywać glutenu? Bezglutenowy Blog pisze tak: "Jestem w domu, nie ruszam się. Zrobiłam zakupy na nadchodzący czas, by nie musieć wychodzić do skupisk ludzi. Kupiłam trochę mrożonek, nie tylko warzywnych, ale i owocowych. Dziś pierwszy obiad z zapasów. Postawiłam na warzywa i krewetki, a do tego sporo chili i czosnku. To co? Gotujemy i wykorzystujemy ten czas jak najlepiej. A najważniejsze: zostańcie w domu!".

Na Bezglutenowym Blogu polecamy przepis na krewetki z zielonymi warzywami. Przepis tutaj Danie wygląda obłędnie! 

 

Koronawirus. Gotowanie z Andą Rottenberg! 

 

Znana i ceniona historyczka i krytyczka sztuki, kuratorka wielu wystaw Anda Rottenberg trwa w czasie pandemii koronawirusa w swoim warszawskim mieszkaniu. Przejęta kryzysem ekonomicznym, jaki dotyka coraz więcej z nas, przygotowała menu "przetrwania" przez tydzień "dla jednej, a nawet dwóch osób". Na bazie jednej ćwiartki kurczaka. Zaproponowała m.in. rosół z lanymi kluseczkami, kotlety z kaszy jaglanej, duszone warzywa i sałatkę z buraków.

Czytelnicy komentowali, że jedzą m.in. zapiekany makaron penne z karmelizowana cebulą, gruyerem i tymiankiem, kaszę gryczaną, resztki mrożonej fasolki, kiszonki z ostatniego roku. Jedzą również...pizzę oraz pieką domowy chleb. 

Zupy? Tak, np. grochówka: mrożony bulion warzywny /własnej roboty/, mrożony groch /został z wigilii/, marchewka, pietruszka, cebula podsmażona na maśle, kilka ziemniaków, majeranek i wędzona papryka. Gotowy przepis!

Koronawirus. Gotuj z Katarzyną Bosacką! 

Prosta potrawa, także dla wegetarian, z cyklu - otwórz lodówkę i zobacz, jakie masz warzywa oraz jaki ser ci został. W mojej były bakłażany, cukinie i kawałek cheddara, stąd przepis na szybkie danie dla czterech osób. Przygotujesz je w 45 minut - pisze w Wysokich Obcasach Katarzyna Bosacka.

Katarzyna Bosacka pisze, że nasze dzieci uwielbiają jedzenie meksykańskie, bo to dania proste i smaczne, na dodatek niektóre można bez gromów ze strony rodziców jeść rękami. Dziś proponuję burrito - świetne dla mięsożerców i wegetarian, bo każdy wkłada na talerz to, co lubi, i doprawia według własnego smaku. Czas przygotowania - 45 minut (obiad dla 4 osób). Wypróbujcie burrito wg przepisu Bosackiej. 

PrzepisyPrzepisy Fot. WO

O Jego Wysokości Rosole, ulubionej zupie Polaków, można by napisać pracę habilitacyjną. Ale zanim weźmiemy się za teorię, potrzeba trochę praktyki. Dziś więc przepis na rosół, zupę wszech czasów. Dla czterech osób, czas przygotowania: dłuuugo, ale warto czekać! Wypróbujcie przepis Katarzyny Bosackiej. 

RosółRosół Fot. Katarzyna Bosacka

- Mamo, co na obiad? Zrobisz dzisiaj kotlety? - sześcioletni Franek jest nieugiętym mięsożercą. Raz na jakiś czas kotlet schabowy musi być! Ten czas właśnie nadszedł, sięgam więc po przepis na szybkie danie - obiad dla czterech osób, który można przygotować zaledwie w 45 minut. Przepis na schabowego bez panierki z ciapkapustą tutaj.

Schabowy i ciapkapustaSchabowy i ciapkapusta Fot. Katarzyna Bosacka

Więcej przepisów Katarzyny Bosackiej TUTAJ 

***

Co gotujecie w czasie epidemii koronawirusa? Czekamy na Wasze popisowe dania. Stwórzmy razem wielką księgę kucharską. Czekamy na Wasze przepisy pod adresem listy@wyborcza.pl. Piszcie też na grupie na Facebooku - Koronawirus rzetelnie/Grupa Gazety Wyborczej 

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie

Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi

Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. Zrezygnować możesz w każdej chwili.