Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Po pierwsze: woda!

Kawa składa się w 99% procentach z wody, co oznacza, że nasz ekspres będzie miał z nią nieustanny kontakt. Jeśli będziemy używać wody prosto z kranu, ryzykujemy szybkim zakamienieniem ekspresu. Dlatego podczas przygotowania kawy warto pamiętać o tym, aby używać do niej tylko przefiltrowanej wody!
Jeśli mamy ekspres przelewowy – można zainwestować w dzbanek filtrujący, który przefiltruje wodę z kranu, aby była zdatniejsza do robienia kawy.
W przypadku ekspresu ciśnieniowego warto jest zainwestować w głowicę filtrującą do wody. Oszczędzi to ewentualnych problemów z ekspresem, które mogłyby się pojawić, jeśli nie zadbalibyśmy o odpowiednie oczyszczenie wody.
Jeśli mamy ekspres ciśnieniowy automatyczny, to sprawa jest niezwykle prosta – ekspres będzie przypominał o wymianie filtra i konieczności czyszczenia.
Ponadto kawa parzona z pomocą przefiltrowanej wody będzie znacznie smaczniejsza!

Po drugie: odkamienianie!

Używając przefiltrowanej wody, spowolnimy proces odkładania się kamienia. Jednak minerały zawarte w wodzie po czasie osadzą się białym nalotem na ekspresie – taki nalot to znak, że należy odkamienić urządzenie.
Aby zabrać się do odkamieniania, powinniśmy wyposażyć się w odpowiednie środki odkamieniające (np. takie od Coffeedesk.pl). Warto jest wybrać te płyny, które proponuje producent naszego ekspresu, a będziemy mieli pewność, że zadziałają i nie uszkodzą urządzenia. W razie ewentualnej awarii zachowamy wówczas gwarancję, którą można utracić, nie używając odpowiednich środków czyszczących.
Ekspresy przelewowe odkamienia się za pomocą płynów lub proszku w razie zauważenia białego nalotu. Posiadacze ekspresów automatycznych ciśnieniowych mają ułatwioną sprawę – ekspres sygnalizuje potrzebę odkamienienia po wyznaczonym przez producenta czasie użytkowania.

Dłuższe życie każdego ekspresu to odpowiednia higiena!

Pamiętając o filtrowaniu wody i odpowiednio częstym odkamienianiu, zapewnimy sobie dobrze działający i czysty ekspres, który będzie serwował smaczną kawę.
Ważna jest również odpowiednia konserwacja poszczególnych części ekspresu. Nigdy nie zostawiaj zaparzonej kawy w kolbie lub koszyku zaparzającym. Dbaj o czystość kolb i grup zaparzających zawsze po zakończeniu dnia przygotowywania kawy.
Jeśli przy Twoim ekspresie ciśnieniowym znajduje się dysza do spieniania mleka – zainwestuj również w specjalny płyn do czyszczenia zabrudzeń z mleka. Nieczyszczona dysza nie tylko jest nieestetyczna i nie pachnie pięknie, ale również niesie za sobą ryzyko zatrucia pokarmowego!

Kieruj się zasadą: lepiej zapobiegać niż leczyć!

Taka liczba porad może wydawać się przytłaczająca, jednak pamiętając o wszystkich wskazówkach i wdrażając je w życie, możemy znacznie poprawić jakość kawy oraz wydłużyć działanie ekspresu, zapobiec usterkom i wizytom w serwisie.

Artykuł otwarty w ramach bezpłatnego limitu

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych,
lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej.