Fot. Marcin Klaban
Pierś z kaczki na smażonej dyni z sosem malinowym i karmelizowanymi orzeszkami
przepis dla 4 osób
2 piersi kaczki
50 ml miodu
150 g dyni
sok i skórka otarta z 1 cytryny
1 laska wanilii
50 g masła
50 ml białego wina
50 g orzechów laskowych
sól
pieprz
sos:
50 g masła
sól morska
100 g świeżych malin
Piersi oczyść, skórkę natnij w kratkę. Ułóż je na zimnej patelni skórą do dołu i powoli obsmażaj, aż skórka będzie złocista. Potem obsmaż z drugiej strony. Następnie ułóż je skórą do góry, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz 5 minut.
Dynię pokrój w dużą kostkę, wrzuć do wrzącej wody i gotuj do miękkości.
Połowę miodu skarmelizuj: wlej go do naczynia i zagotuj. Kontroluj, żeby się nie przypalił, ma tylko lekko zbrązowieć. Następnie dodaj do niego ziarenka wyskrobane z laski wanilii, skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny i obsmaż na nim dynię. Pod koniec dodaj odrobinę łyżeczkę masła i białe wino. Zamieszaj i zdejmij z ognia.
Orzechy wysyp na blachę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 4 minuty. Obierz je ze skórki, pokrusz i dodaj do dyni.
Przygotuj sos: na patelni rozgrzej pozostałe masło, dodaj maliny, sól morską i smaż około 1,5 minuty.
Kaczkę pokrój w plastry, ułóż na dyni i polej sosem z malin.
Wszystkie komentarze