Sezon na dynie

Łukasz Pielak
28.09.2012 12:00
Dorsz na purée dyniowym z sosem cytrynowym i sałatką z musztardowca

Dorsz na purée dyniowym z sosem cytrynowym i sałatką z musztardowca (Fot. Marcin Klaban)

W kuchni używam dwóch gatunków dyni: zwyczajnej (ogrodowej) oraz piżmowej. Dynia zwyczajna jest większa, okrągła, ma jaśniejszy kolor i mniej intensywny smak. Dynia piżmowa ma lekko podłużny kształt, jest mięsista, mleczna, o intensywnym kolorze i zapachu. Dyni piżmowej potrzebujemy trochę mniej niż zwykłej, by przygotować danie. Doskonale sprawdza się we wszelkiego rodzaju zupach. Oba gatunki dyni przygotowujemy w ten sam sposób.

Wszystkie zdjęcia
  • Zupa krem z dyni z konfiturą żurawinową
  • Spaghetti z pieczoną dynią i słodkim groszkiem z orzeszkami sosnowymi
  • Dorsz na purée dyniowym z sosem cytrynowym i sałatką z musztardowca
  • Sałatka z marynowanej dyni i jabłek z wędzonym łososiem i sosem z rukoli
  • Pierś z kaczki na smażonej dyni z sosem malinowym i karmelizowanymi orzeszkami
  • Perliczka gotowana na parze z powidłami śliwkowo-dyniowymi
  • Tarty z dyni z serem feta i malinowymi pomidorami
  • Racuszki dyniowe z serkiem twarogowym i karmelizownymi śliwkami z trawą żubrową
  • Powidła dyniowo-pomarańczowe z zielonym pieprzem
  • Naleśniki bazyliowe z musem dyniowo-serowym w likierze pomarańczowym z ziarnami kawy
Więcej tematów
Wiadomości z kraju
Wiadomości ze świata
Tylko Zdrowie
Sport
Kultura
Gospodarka