Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo sycące. Wystarczy zjeść jedno jajko na twardo i mamy pewność, że przez najbliższe godziny nie złapie nas głód.
Wzmacniają system odpornościowy, ponieważ zawierają sporą dawkę witamin A, B12 i selenu.
Poprawiają pamięć, dzięki wysokiej zawartości choliny. Cholina jest budulcem neuronów i komórek glejowych w mózgu. Pobudza układ nerwowy wzmacniając zdolność koncentracji i zapamiętywania.

Więcej o zdrowiu dowiesz się w naszym magazynie Tylko zdrowie

W ''Tylko Zdrowie'' czytaj też:

Wielkanoc w kaloriach. Jak świętować i nie przytyć
Talerz żurku to prawie 500 kcal. Cztery łyżki majonezu - ponad 600 kcal. Dużo. Ale nawet jeśli jesteś na diecie, nie musisz rezygnować z tradycyjnego menu. Wystarczy zastosować kilka trików.

Wspomnienia z in vitro. Co trzeba zrobić, żeby mieć dzieci
Myślałam o dziewczynach, które po koncercie pójdą z chłopakami na kolację, a potem do łóżka i rano obudzą się w ciąży. Tak po prostu. Ja muszę kłuć się w brzuch hormonami, położyć się na fotelu ginekologicznym i zostać potraktowana nasieniem męża przez strzykawkę.

Wspomnienia z in vitro. Co trzeba zrobić, żeby mieć dzieci
Myślałam o dziewczynach, które po koncercie pójdą z chłopakami na kolację, a potem do łóżka i rano obudzą się w ciąży. Tak po prostu. Ja muszę kłuć się w brzuch hormonami, położyć się na fotelu ginekologicznym i zostać potraktowana nasieniem męża przez strzykawkę.
Łuszczyca. Co pomaga? Leki, dieta, pobyt nad morzem czy wycięcie migdałków
Nie wiemy do końca, skąd się bierze łuszczyca. Dziś się uważa, że to także choroba metaboliczna, taka jak cukrzyca czy miażdżyca. Chorzy na łuszczycę częściej mają zawały serca. Ale dlaczego?

Więcej
    Komentarze
    Zaloguj się
    Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem
    Najbardziej z waszych jedenastu powodów cieszą się pewnie kury klatkowe! Ale po kolei: 1. Wspomagają odchudzanie? - Jest mnóstwo innych produktów, które wspomagają odchudzanie. Zajadanie się białkiem i tłuszczem zwierzęcym jest chyba najgorszym na to sposobem. Np. dieta Atkinsa (i różne kalki w rodzaju diety Kwaśniewskiego) jest najlepszym dowodem; Atkins zmarł ważąc 117kg, nie mówiąc o tym, że cierpiał na chroniczną chorobę serca. 2. Zapobiegają anemii? - Czy to znaczy, że ludzie nie jedzący jajek cierpią na anemię? Pierwsze słyszę. Jakieś dane? 3. Wzmacniają system odpornościowy? - Jajka nie zawierają niczego, co nie byłoby dostępne w innych, zdrowszych produktach. 4 i 5. Poprawiają pamięć? Zmniejszają ryzyko chorób serca? – Wmawianie takich rzeczy powinno być karalne. Tłuszcze zwierzęce pogarszają pamięć (np. poprzez pogarszanie ukrwienia mózgu), a cholina jest substancją, która np. podwaja ryzyko zachorowania na raka, zwiększa ryzyko chorób serca, zawałów, czy udarów! Wystarczy zajrzeć do literatury fachowej. (nutritionfacts.org/video/eggs-choline-and-cancer/ ; nutritionfacts.org/video/carnitine-choline-cancer-and-cholesterol-the-tmao-connection/) 6. Chronią wzrok i zapobiegają rozwojowi zaćmy? – Znowu: czy tylko ślepcy nie jedzą jajek? 7. Wzmacniają mięśnie? – No tak, poza jajkami nie ma białka. 8. Wzmacniają kości i zęby? – Witaminę D możemy wytworzyć sobie sami, wystarczy wyjść trochę na słońce. 9. Zwalczają zapalenia? - Pomijając fakt, że ilość zapaleń zależy też od diety i jest odwrotnie proporcjonalna do ilości spożywanych produktów zwierzęcych, to sama cysteina, po pierwsze, jest syntetyzowana przez nasz organizm, a po drugie, jej nadmiar jest wskaźnikiem choroby nerek i serca. 10. Wspomagają prawidłowy rozwój płodu? – Czy dzieci kobiet nie jedzących mięsa mają rozszczepione kręgosłupy? 11. Upiększają? – Bardzo naukowo. Czy do artykułu dorzuciły się zakłady fryzjerskie? Nie wiem, jak jest w Polsce, ale w USA przemysł drobiarski wydaje rocznie miliony dolarów na reklamę, pomimo tego, że nie mają prawa używać w nich wyrazów w rodzaju „zdrowe” czy „pożywne”; za to korzystają np. z „pełne składników” - identycznie, jak w tym artykule (nutritionfacts.org/?s=egg+industry). A wykorzystywanie nieszczęsnego cholesterolu jako argumentu, że skoro kiedyś myślano, iż jajka właśnie z jego powodu szkodzą, a teraz już wiemy, że cholesterol z jajek wcale sam w sobie nie jest taki zły, i że to z automatu obala wszystkie badania na temat szkodliwości jajek - to już czysta demagogia. Pomijam tu negatywny wpływ produkcji jaj na środowisko naturalne, czy prawa zwierząt – bo na szczęście autorka nie posunęła się w tej reklamie do udowadniania pozytywnego wpływu jedzenia jaj na powyższe. Podsumowując: dziś już nie ma najmniejszych wątpliwości, że jaj jeść nie należy.
    @terentius Dużo wytworzyłeś tej witaminy D? Jesteś jak Chuck Noris co wzruszył kury i zatrzymał jaja. Co jeszcze produkujesz oprócz stolca i bełkotu umysłowego? Podziel się z nami tą bryją. Jesteśmy chcześcijanami i chętnie przyjmiemy w ryj i z drugiej strony.
    już oceniałe(a)ś
    2
    3
    `