Domowej roboty czekoladki

- 100 g migda³ów lub orzechów w³oskich
- 4-5 pestek moreli (opcjonalnie)
- pó³ szklanki wiórków kokosowych
- 100 g rodzynek
- szczypta soli
- tabliczka gorzkiej czekolady (minimum. 60%)

Migda³y, wiórki i pestki mielemy w robocie kuchennym. Dodajemy rodzynki i mielemy a¿ powstanie lekko kleista masa. Czekoladê roztapiamy w k±pieli wodnej (na garnku z gotuj±c± siê wod± stawiamy metalow± miskê). Do roztopionej czekolady dodajemy szczyptê soli i mieszamy a¿ siê rozpu¶ci. Wsypujemy masê z migda³ów i rodzynek. Ca³o¶æ dok³adnie mieszamy. Z masy formujemy na blasze cienki placek. Posypujemy go wiórkami kokosowymi. Wk³adamy na minimum pó³ godziny do lodówki. Kroimy na kawa³ki i podajemy.

Znajdziesz nas na Twitterze, Google+ i Instagramie
Jeste¶my te¿ na Facebooku. Do³±cz do nas i dziel siê opiniami.
Czekamy na Wasze listy: listy@wyborcza.pl

Wiêcej
    Komentarze
    Zaloguj siê
    Chcesz do³±czyæ do dyskusji? Zostañ naszym prenumeratorem
    Mo¿e dlatego, ¿e orzechy w³oskie s± bardzo cennym ¼ród³em kwasów t³uszczowych Omega - 3, poprawiaj± koncentracjê, rodzynki maj± ¿elazo i inne minera³y, a gorzka czekolada m.in. poprawia nam nastrój. Kwasy Omega - 3 i bogate w b³onnik rodzynki poprawiaj± trawienie :)
    ju¿ ocenia³e(a)¶
    13
    4
    Genialny przepis, ¿e pozwolê sobie napisaæ sarkastycznie. domowe czekoladki ze stopionej tabliczki czekolady i domieszanych bakalii??? kto¶, nie ja, upad³ na g³owê. gratulujê Pañstwu inwencji i naprawdê twórczych pomys³ów. chyba nie ukradnê pomys³u jak podam przepis na mus jab³kowy w domowym smaku: s³oik jab³ek pra¿onych z lidla pomieszaæ z bakaliami jak powy¿ej. a ile w nim dobrodziejstw... samo zdrowie doprawdy. i zwalcza ebolê. pozdrawiam, k
    @ka_wier Twój komentarz wygra³ moj± dzisiejsz± klasyfikacjê g³upich komentarzy. Przyznajê Ci Debilozaura. Pozdrawiam.
    ju¿ ocenia³e(a)¶
    0
    0
    zdrowych -> zdrowszych
    ju¿ ocenia³e(a)¶
    1
    0
    Czy na pewno chodzi o zmielenie PESEL moreli?
    Pestek
    ju¿ ocenia³e(a)¶
    0
    0
    @Zenon Burzawa tak chodzi o pestki moreli, a w³a¶ciwie ich ¶rodek wysuszony. Mo¿na je dostaæ w sklepach ze zdrow± ¿ywno¶ci± (gorzkie pestki moreli) lub w sezonie samemu ususzyæ. Nie jest to niezbêdny sk³adnik, ale pestki zawieraj± witaminê B17, tzw. amigdalinê, która nazywana jest nawet lekarstwem na raka (chore komórki atakuje cyjankiem, a zdrowe zasila glukoz±) :)
    ju¿ ocenia³e(a)¶
    3
    1
    @Zenon Burzawa Tak, Zenon, ty zmiel morelom pesel - jeste¶ bystrzacha - na pewno dasz radê :-)
    ju¿ ocenia³e(a)¶
    1
    1
    @Karolina Szaci³³o Chore atakuje cyjankiem? Bez jaj! Jak mo¿na wypisywaæ bezkarnie takie dyrdyma³y.
    ju¿ ocenia³e(a)¶
    5
    1
    @opv ze strony leczenieraka.org "Je¶li jednak stadium rozwoju raka jest zbyt zaawansowane, a enzym wydzielany przez trzustkê nie jest w stanie podo³aæ powy¿szemu zadaniu, mo¿emy wspomóc nasz organizm przyjmuj±c witaminê B17, która dziêki swojemu chemicznemu sk³adowi nie tylko niszczy z³o¶liwe komórki rakowe, ale te¿ od¿ywia i wspiera dzia³anie zdrowych komórek. W sk³ad moleku³y witaminy B17 wchodz± dwie jednostki cukru, jedna aldehydu benzoesowego i jedna cyjanku- wszystkie s± ciasno zwi±zane wewn±trz. Jak wiadomo cyjanek jest niezwykle truj±c± substancj± chemiczn±, która w du¿ym stê¿eniu jest wrêcz ¶miertelna dla organizmu. Jednak¿e zamkniêty w swojej molekule nie ma absolutnie ¿adnego wp³ywu na ¿ywe tkanki cia³a poniewa¿ jest nieaktywny chemicznie." W³a¶nie ta moleku³a zawarta jest w gorzkich pestkach moreli :)
    ju¿ ocenia³e(a)¶
    2
    1
    @Karolina Szaci³³o jest to strona ludzi propagujacych medycyne niekonwencjonalna, podaj jakies zrodlo n a u k o w e tych rewelacji, bo z tego co wiem, nie ma zadnych dowodow, ze amagdalina dzia³a na nowotwory. "Badania kliniczne nie potwierdzi³y antynowotworowego dzia³ania amigdaliny[4][5][6]. Nie stwierdzono zmniejszenia guzów, wyd³u¿enia czasu prze¿ycia, z³agodzenia objawów choroby nowotworowej lub poprawy samopoczucia pacjentów[4]. Powstaj±cy podczas rozpadu amigdaliny cyjanek jest siln± trucizn± i mo¿e byæ przyczyn± zatruæ[7][6], szczególnie przy jednoczesnym za¿ywaniu witaminy C[8]." zrodlo wikipedia
    ju¿ ocenia³e(a)¶
    2
    0
    @effi23 "(...) Pestka z moreli zawiera witaminê B17, która leczy nowotwór w 100 proc. przypadków, nawet jego najbardziej z³o¶liwe odmiany – twierdzi dr Ernesto Corntrerasa, który w swojej klinice wyleczy³ z raka wiele tysiêcy pacjentów Witamina B17, amigdalina albo letril – to trzy ró¿ne nazwy tej samej naturalnej substancji. Najpierw znaleziono j± w j±drach pestek moreli, potem stwierdzono, ¿e wystêpuje a¿ w 1200 gatunkach ró¿nych ro¶lin. Najwiêcej jednak w pestkach popularnych owoców, takich jak morele, brzoskwinie, nektaryny, ¶liwki, jab³ka, gruszki, wi¶nie czy czere¶nie. Lecznicze dzia³anie B17 opisano ju¿ w egipskich papirusach sprzed 5000 lat, proponuj±c u¿ycie wody migda³owej do leczenia raka skóry. Podobne zapiski o stosowaniu gorzkich migda³ów pochodz± z Chin sprzed 4500 lat. W nowo¿ytnej medycynie pierwsze informacje o tym, ¿e B17 skutecznie leczy raka pojawi³y siê ponad 50 lat temu. Jej gor±cym propagatorem by³ biochemik dr Ernest Krebs. Szacuje siê, ¿e od tego czasu oko³o 100 tys. chorych na raka wyleczonych zosta³o letrilem. Skuteczne dzia³anie B17 udowodniono w niezale¿nych badaniach w ponad 20 krajach, zarówno w przypadku ludzi, jak i zwierz±t (...)" dane na podstawie: www.worldwithoutcancer.org.uk/; worldwithoutcancer.org.uk/studies-research-more-documented-evidence/amygdalin-laetrile-b-17/
    ju¿ ocenia³e(a)¶
    1
    0
    Ka_wier czepiasz siê. Przepis super, bo zdrowszy ni¿ sama czekolada, a objêto¶ciowo mo¿na wiêcej zje¶æ. Ja akurat lubiê gorzk± czekoladê, ale zjedzenie pó³ tabliczki najzdrowsze nie jest. Tutaj mo¿emy zje¶æ fajn± porcyjkê i wiemy, ¿e zjemy zdrowe i warto¶ciowe s³odycze.
    ju¿ ocenia³e(a)¶
    0
    0
    `