Wideo Magazynu Świątecznego. "Gazeta Wyborcza" 20-21.12.2014

Maciej i Karolina Szaciłło, zdjęcia: Jarek Tokarski, montaż: dotono
20.12.2014 19:03

SUROWY MAKOWIEC
spód:
100 g orzechów włoskich
100 g szklanki orzechów laskowych
200 g rodzynek
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej

masa makowa:
1 szklanka mielonego, suszonego maku (do dostania w większości supermarketów)
3/4 szklanki mleka kokosowego
100 g orzechów nerkowca
1/2 szklanki syropu z agawy lub miodu
skórka otarta z jednej pomarańczy

dodatki:
gorzka czekolada
orzechy włoskie lub migdały do posypania
skórka otarta z pomarańczy


Orzechy mielemy w robocie kuchennym na drobny granulat. Dodajemy rodzynki i mielemy dalej aż masa zacznie się łączyć. Dodajemy gałkę i sól. Całość powinna przypominać kruche ciasto. Masę rozkładamy w tortownicy posmarowanej olejem.
Mak mieszamy z mlekiem kokosowym i zostawiamy na noc. Nerkowce zalewamy wodą i moczymy przez noc. Wszystkie składniki miksujemy razem. Masę przekładamy na spód. Wyrównujemy i wylewamy na nią polewę. Posypujemy poszatkowanymi orzechami włoskimi i skórką otartą z pomarańczy. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy wiórkami z czekolady (starte za pomocą ostrego noża z tabliczki czekolady), skórką otartą z pomarańczy i poszatkowanymi orzechami lub migdałami.

Uwaga: orzechy włoskie są źródłem niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie z grupy z Omega - 3). Kwasy te są głównym budulcem mózgu, siatkówki oka oraz błon komórkowych.

'Swojsko. Karolina na tropie polskich smaków' dostępna jest na Kulturalnysklep.pl oraz w formie e-booka na publio.pl


Zapraszamy również na medytujemy.pl

Znajdziesz nas na Twitterze, Google+ i Instagramie
Jesteśmy też na Facebooku. Dołącz do nas i dziel się opiniami.
Czekamy na Wasze listy: listy@wyborcza.pl

Więcej tematów
Wiadomości z kraju
Wiadomości ze świata
Tylko Zdrowie
Sport
Kultura
Gospodarka