Świąteczny pasztet z fasoli Piękny Jaś z sosem kumberland

Zdjęcia: Jarek Tokarski, montaż: Bogumiła Piotrowska
15.12.2014 15:34

200 g fasoli piękny jaś
1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej pod przykryciem z dwoma szklankami wody
1/2 szklanki oleju (najlepiej ryżowego)
sól nierafinowana do smaku (około 1 - 2 łyżeczek w zależności od słoności kostki warzywnej)
ekologiczna kostka warzywna (bez glutaminianu sodu)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
mieszanka przypraw:
łyżeczka czarnego pieprzu
łyżeczka ziela angielskiego
łyżeczka jałowca
2 łyżeczki kminku
2 łyżeczki cząbru
4 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
sos kumberland:
część chrzanu
część galaretki porzeczkowej lub dżemu porzeczkowego dobrej jakości

Namoczoną przez noc fasolę gotujemy aż stanie się miękka (najlepiej zrobić to w szybkowarze). Ugotowaną fasolę miksujemy w robocie kuchennym z ugotowaną kaszą jaglaną, olejem, solą i rozkruszoną kostką warzywną oraz mąką ziemniaczaną. Dodajemy mieszankę przypraw: wszystkie przyprawy mielemy w młynku do kawy lub ucieramy w moździerzu. Masę przekładamy do metalowej, wysmarowanej olejem formy, której dno wykładamy papierem do pieczenia, a ścianki posypujemy kaszą kukurydzianą lub płatkami jaglanymi. Pieczemy bez termoobiegu w temperaturze 200 st. około 50 - 60 minut aż pasztet będzie ładnie przypieczony, a patyczek wbity w pasztet po wyjęciu będzie suchy. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Podajemy z sosem kumberland: składniki mieszamy.

Uwaga: fasola dostarcza witaminy E i z grupy B oraz minerały: fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo. Strąki fasoli przyspieszają gojenie ran, mają właściwości moczopędne, obniżają stężenie cukru we krwi, cholesterol LDL oraz ciśnienie tętnicze. Białko fasoli ma dużą zawartość lizyny. Ta z kolei produkuje karnitynę. Karnityna wzmacnia serce, chroniąc przed chorobą niedokrwienną i zawałem. Białko fasoli jest zasadotwórcze, co pomaga utrzymać w organizmie równowagę kwasowo - zasadową. Fasolę mogą jeść osoby cierpiące na nadkwasotę, gdyż hamuje ona wydzielanie kwasów żołądkowych. Fasola wspomaga przyswajanie witamin E, K, A i D, wpływa na metabolizm tłuszczu i cholesterolu

'Swojsko. Karolina na tropie polskich smaków' dostępna jest na Kulturalnysklep.pl oraz w formie e-booka na publio.pl

Więcej tematów
Wiadomości z kraju
Wiadomości ze świata
Tylko Zdrowie
Sport
Kultura
Gospodarka