Będąc w Krakowie co chwile można napotkać na niewielkie stragany z obwarzankami - z makiem, sezamem czy z solą. Niektórzy krakowskie obwarzanki nazywają bajglami. I choć oba wypieki łączy pochodzenie, to dzisiaj nieco się od siebie różnią. Klasyczne obwarzanki formuje się z dwóch, zaplecionych wokół siebie wałeczków ciasta, podczas gdy bajgle, popularne po drugiej stronie Atlantyku powstają z jednego kawałka drożdżowego ciasta. Oba wypieki mają też nieco inną strukturę (bajgle są bardziej mięsiste), a czasem - skład ciasta. To, co je łączy, to kształt okręgu oraz to, ze wyrośnięte bułeczki, przed wypieczeniem, obgotowuje się we wrzątku z dodatkiem sody. Dzięki temu, po wyjęciu z pieca, mają błyszczącą, skórzastą skórkę. Jednak i jednych, i drugich, na pewno warto spróbować.

Bajgle nowojorskie Przepis: David Miller, Massolit Bakery & Cafe, Kraków

Ciasto:
4 1/2szklanki mąki pszennej o wysokiej zawartości glutenu
350 g wody, ciepłej
1 1/4 łyżki słodu jęczmiennego lub miodu
2 1/2 łyżeczki soli
1 1/4 łyżeczki (7g) drożdży instant

Do gotowania bajgli:
4 litry wody
1 łyżka sody oczyszczonej
2 łyżki słodu, miodu lub cukru
1 łyżeczka soli
do posypania: sezam, mak, czarnuszka

Drożdże wymieszaj z ciepłą woda i słodem, odstaw na 10 minut. Połącz z pozostałymi składnikami, wymieszaj, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Wyrabiaj przez 10 minut. Ciasto przełóż do miski, przykryj folia spożywczą i odstaw do wyrastania na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub na całą noc, do lodówki. Wyrośnięte ciasto podziel na 6 lub 8 kawałków. Każdy uformuj w kule, naciągając ciasto ?pod spód? odciętej porcji . Zrób w środku dziurkę i rozciągnij obrączkę z ciasta, by uzyskać okrąg o średnicy ok. 18 cm. Odłóż na blachę wyłożona pergaminem, przykryj ściereczką posypana mąka i odstaw do wyrastania na ok. 20 minut. W garnku zagotuj wodę ze wszystkimi dodatkami. Do gotującej się na średnim ogniu wody wrzucaj bajgle i gotuj po 2 minuty z każdej strony. Wyjmij, posyp wybranymi ziarnami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza, piecz przez 20 minut.
Więcej
    Komentarze
    Zaloguj się
    Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem
    Wonderful! Another reason to visit Krakow.
    już oceniałe(a)ś
    4
    0
    Krypciocha. Wstyd.
    już oceniałe(a)ś
    0
    3
    `