Krem z nasionami chia:

puszka dobrej jakości mleka kokosowego
3 łyżki nasion chia (dostępne m.in . tutaj )
1 - 2 łyżki miodu, słodu ryżowego/jęczmiennego lub ewentualnie syropu z agawy

mus:

2/3 kg truskawek
2 banany
2 łyżki oleju kokosowego
świeże truskawki do przybrania


Mleko kokosowe przelewamy do miski. Wsypujemy nasiona chia i miód cały czas mieszając trzepaczką. Odstawiamy na 5 minut, ponownie ubijamy trzepaczką i rozlewamy do pucharków (4 - 6 porcji). W międzyczasie dusimy truskawki z plasterkami bananów i olejem kokosowym. Po około 15 minutach miksujemy owoce ręcznym blenderem do uzyskania konsystencji musu. Do pucharków ze zgęstniałym kremem kokosowym wlewamy mus truskawkowy. Wstawiamy do lodówki i podajemy schłodzone. Przed podaniem możemy przybrać listkami mięty, melisy lub owocami sezonowymi.

Mleko kokosowe zawiera kwas laurynowy, który obecny jest również w mleku matki. Wzmacnia on naszą odporność.

Nasiona chia zawierają spore ilości białka i rozpuszczalnego błonnika oraz kwasy Omega -3 i Omega - 6 w dobrych proporcjach. Pęcznieją 12-krotnie po połączeniu z płynem.

Truskawki mają dużą zawartość krzemu i witaminy C dzięki czemu są pomocne przy odnowie naczyń krwionośnych.

Więcej
    Komentarze
    Zaloguj się
    Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem
    `